URODA I ZDROWIE

Ziemniaki z pietruszką w sosie beszamelowym

5 października 2016, dodał: Alfa i Omega

Polecamy szybki i smaczny dodatek do mięs i ryb – zamiast tradycyjnych ziemniaków można je podać w takiej formie w sosie beszamelowym z pietruszką, można je kroić na krążki lub w kostkę, do wyboru.

fotka ziemniaków

 

składniki:

750 gram  ziemniaków

40 gram masła

30 gram mąki pszennej

30 ml bulionu warzywnego

400 ml mleka

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości.

Masło roztopić w garnku i wymieszać z mąką, zasmażyć i dodać bulion i mleko. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pietruszkę drobno posiekać. Ziemniaki odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Obrać i pokroić w krążki lub kostkę. Dodać  zasmażkę, przyprawy i natkę, wymieszać, podawać jako dodatek do obiadu.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...