Ziemniaki z pietruszką w sosie beszamelowym

5 października 2016, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Polecamy szybki i smaczny dodatek do mięs i ryb – zamiast tradycyjnych ziemniaków można je podać w takiej formie w sosie beszamelowym z pietruszką, można je kroić na krążki lub w kostkę, do wyboru.

fotka ziemniaków

 

składniki:

750 gram  ziemniaków

40 gram masła

30 gram mąki pszennej

30 ml bulionu warzywnego

400 ml mleka

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości.

Masło roztopić w garnku i wymieszać z mąką, zasmażyć i dodać bulion i mleko. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pietruszkę drobno posiekać. Ziemniaki odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Obrać i pokroić w krążki lub kostkę. Dodać  zasmażkę, przyprawy i natkę, wymieszać, podawać jako dodatek do obiadu.