Ziemniaki z pietruszką w sosie beszamelowym
Artykuł zewnętrzny
Polecamy szybki i smaczny dodatek do mięs i ryb – zamiast tradycyjnych ziemniaków można je podać w takiej formie w sosie beszamelowym z pietruszką, można je kroić na krążki lub w kostkę, do wyboru.
składniki:
750 gram ziemniaków
40 gram masła
30 gram mąki pszennej
30 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości.
Masło roztopić w garnku i wymieszać z mąką, zasmażyć i dodać bulion i mleko. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pietruszkę drobno posiekać. Ziemniaki odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Obrać i pokroić w krążki lub kostkę. Dodać zasmażkę, przyprawy i natkę, wymieszać, podawać jako dodatek do obiadu.