Ziemniaki smażone na patelni

31 października 2010, dodał: ewkank
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Ziemniaki (ok 1-2 kg) kroimy w talarki (niezbyt cienkie),
1-2 cebule – kroimy w plasterki,
przyprawy:
sól, zioła prowansalskie,
dodatkowo bazylia, oregano, kminek,
w zasadzie co kto ma, mogą być też inne przyprawy, np. sama mieszanka przyprawa do ziemniaków,
trochę oleju

Przygotowujemy patelnię, na dno lejemy trochę oleju i kładziemy warstwę ziemniaków, potem trochę cebuli – posypujemy solą i przyprawami, potem znów warstwę ziemniaków, potem cebulę i sól + przyprawy i znów ziemniaki + przyprawy na wierzch. Smażymy na małym ogniu powolutku pod przykryciem, nie wolno podnosić pokrywki zbyt wcześnie, po ok 1/2 godz gdy ziemniaki przywrą i się zarumienią na dnie – przewracamy je ostrożnie aby warstwa która była na dnie była u góry i aby pozostałe ziemniaki się zarumieniły. Potem dalej smażymy pod przykryciem powolutku, aż wszystkie ziemniaki będą miękkie i się zarumienią. Pod koniec można jeszcze raz zamieszać.
Jest to proste danie z prawie samych ziemniaków, ale jakże pyszne. W naszej rodzinie lubią to także dzieci, zjadamy je chętnie popijając kefirkiem lub mlekiem. Super danie na piątek.
Polecam! Palce lizać.

ewka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺