Ziemniaczane kotleciki z brukselką i bekonem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg ziemniaków
15 dag bekonu
20 dag brukselki
2 cebule
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
pieprz biały
1 jajko
bułka tarta do obtaczania kotlecików
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać. Na maśle podsmażyć cebulę, bekon i liśćmi brukselki. Połączyć warzywa z rozgniecionymi widelcem ziemniakami. Całość wymieszać, dodając mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia. Podgrzewać w piekarniku przez 5 min., tuż przed podaniem. Podawać z sałatkami lub surówkami – wg upodobań.