Zielone szparagi smażone na maśle

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zielone szparagi smażone na maśle


Do tej pory szparagi gotowałam i podawałam z masełkiem i bułeczką tartą .Raczej białą odmianę .Czasem zapiekałam pod beszamelem (…) – są pyszne –POLECAM.

Czas :20
Składniki :
2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały
Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki .Nie ma potrzeby obierać .Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorąca wrzucić szparagi ( jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki ).Smażyć przewracając na rumiano ok. 10 minut .Dodać masło . Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zielone szparagi smażone na maśle

  1. avatar Justyna pisze:

    co roku żałuję, że sezon na szparagi jest TAKI krótki :(
    moje ulubione danie ze szparagami w tle, to jajecznica :)

Dodaj komentarz