Zdrowe przysmaki na zimno | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zdrowe przysmaki na zimno

22 lipca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Latem trudno jest sobie odmówić zimnych smakołyków. Jednak chcąc mieć pewność, że desery zostały wykonane z dobrej jakości surowców oraz nie były kilkukrotnie rozmrażane i zamrażane, najlepiej jest je wykonać samemu.

Najprostszy możliwy mrożony deser wykonuje się z dowolnych owoców jagodowych połączonych z jogurtem i odrobiną cukru. Wystarczy wszystko zmiksować, rozlać do miseczek lub specjalnych silikonowych form i wstawić do zamrażalki na dwie – trzy godziny. Do takiego deseru świetnie nadają się jagody i maliny. Te owoce mają bardzo wysoką zawartość witaminy C, natomiast jogurt pozwala szybko uzupełnić zapasy wapnia.

Wyjątkowo prostym rozwiązaniem są też galaretki owocowe. – Moje dzieci najchętniej jadłyby słodycze od rana do nocy, dlatego wymyślenie dla nich zdrowej przekąski, którą chętnie by jadły nie było najprostszą sprawą – mówi Anna Kobierza, mama 5-letniej Karoliny i 3-letniego Przemka. – Galaretki z owocami były strzałem w dziesiątkę! Kupiłam foremki silikonowe z ich ulubionymi postaciami z bajek i teraz zamiast ciastek i czekoladek chętnie sięgają ma owocowe słodkości.



We własnym domu można również przygotować prawdziwe sorbety i lody. Sorbet to zmiksowane owoce, do których można dodać np. odrobinę cynamonu, mięty czy wanilii. Tak przygotowaną masę zamrażamy, po czym miksujemy ponownie. Aby sorbet był delikatny możemy tę czynność powtórzyć kilka razy. Nieco trudniejsze jest wykonanie prawdziwych lodów waniliowych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:
– 2 szklanek dobrego mleka, najlepiej niepasteryzowanego
– 1 szklanki słodkiej śmietanki 30 proc.
– 6 żółtek
– pół szklanki cukru
– laski wanilii

Mleko mieszamy ze śmietanką i gotujemy na małym ogniu razem z laską wanilii. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i do masy jajecznej dodajemy stopniowo ostudzone mleko ze śmietanką, wciąż ucierając. Całość podgrzewamy (lecz nie gotujemy!), studzimy, przelewamy do foremek i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.

Można kupić specjalne foremki do lodów, dzięki którym we własnym domu wyczarujesz prawdziwe lody na patyku w wyjątkowych kształtach.


zdjęcia: własność marki Silikomart, użyczone przez Kocham-Jeść.pl

Zobacz również:

  1. Pomysły na lekkie przekąski
  2. Co nas tuczy?
  3. 10 zdrowych przekąsek
  4. Jak wytrwać na diecie?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...
Problemy z trądzikiem
Kłopoty z trądzikiem można rozwiązać, stosując kosmetyki apteczne. Pozbawione konserwantów i sztucznych barwników znakomicie...