Zdrowa zupa kalafiorowa inaczej – pomysłowe przepisy!
Kalafior charakteryzuje się mlecznym, słodkim i lekko orzechowym smakiem. Jest prosty w przygotowaniu i nadaje się do wielu dań. Tym razem jednak pokażemy Wam różne wariacje na temat zupy kalafiorowej.
Co nieco o kalafiorze
Kalafior był przez długie wieki niedoceniany. Pierwszymi, którzy poznali się na tym warzywie, byli Grecy i Cypryjczycy – dzięki tym ostatnim kalafior stał się warzywem popularnym we Włoszech, choć musiało minąć kilkaset lat zanim ten krewny kapusty na stałe zagościł w jadłospisie Europejczyków.
Jego wielkim miłośnikiem był na przykład Ludwik XIV, a Francuzom, oprócz pierwszych wykwintnych przepisów z jego udziałem, zawdzięczamy też samą nazwę: nazwa „kalafior” pochodzi od francuskiego choufleur, co dosłownie znaczy „kwiat kapusty”. Co ciekawe, termin ten pochodzi z czasów, gdy nie znano jeszcze zielonych, fioletowych i pomarańczowych odmian kalafiora.
Zupa krem brokułowo-kalafiorowa
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- brokuł
- marchew
- pietruszka
- kawałek pora
- liście selera i pietruszki
- 2 skrzydełka z kurczaka
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany
- 4-5 łyżek ziaren np. słonecznika, dyni
Przygotowanie:
Z marchwi, pietruszki, pora, liści selera i pietruszki oraz skrzydełek kurczaka przygotować wywar, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przecedzić, wywar jeszcze raz zagotować i do wrzącego płynu dodać kalafior oraz brokuł podzielone na różyczki. Gotować ok. 20 minut. Zupę zblendować, ale zostawić kilka kawałków warzyw do ozdobienia. Krem podawać z kleksem śmietany, posypany dowolnymi ziarnami.
Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami
Składniki :
- 2 litry wody,
- 1 mały kalafior,
- 2 duże marchewki,
- 1 mała pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 średnia cebula, lub mały por
- 2 ząbki czosnku,
- 2 dowolne kostki rosołowe,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól-do smaku,
- pieprz-do smaku,
- maggi-do smaku,
- koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.
- Na kluski lane :
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Przygotowanie:
Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, cebulę, lub por obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, lub potrzeć na tarce o grubych oczkach, a kalafior oczyścić z twardych liści i podzielić na małe różyczki.Czosnek przecisnąć przez praskę. W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi. W czasie gotowania wywaru zrobić kluski lane, tzn. dokładnie rozmieszać widelcem w garnuszku 2 jajka z 2 łyżkami mąki pszennej, by miało to konsystencję gęstej śmietany i nie miało to grudek.Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy to na wrzątek cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Gotować, aż zakipi. Posypać natką pietruszki lub koprem.
Klasyczna Zupa kalafiorowa
Składniki :
- ¼ kalafiora ugotowanego
- ½ litra wody od gotowania kalafiora
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
- 2 łyżki pokrojonego koperku
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić woda z gotowania kalafiora. Wlać śmietankę. Dodać koper. Doprawić solą, przyprawą do zup. Odłożyć kilka różyczek kalafiora. Resztę zmiksować z zupą. Włożyć do zupy różyczki kalafiora. Podawać posypaną koperkiem .
Zupa kalafiorowa z curry
składniki:
- 1/2 główki dużego kalafiora
- cebula
- 2 marchewki
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- litr bulionu
- łyżeczka curry
- gałka muszkatołowa
- 150 ml śmietany słodkiej
- sól i pieprz
Kalafiora oczyścić, opłukać podzielić na różyczki. Obrać marchewki, imbir, cebulę i czosnek. Marchewki pokroić w plasterki, cebule i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir, zeszklić. Dołożyć różyczki kalafiora oraz marchew. Dolać bulion, ugotować do miękkości. Wyjąć kilka różyczek kalafiora, resztę zmiksować, doprawić do smaku.
Kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
Co kupić?
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g gęstej śmietany z kubka 18%
Przygotowanie:
Zaczynamy od zeszklenia cebuli z marchewką. Następnie dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i smaż do 7 minut po czym dodaj przyprawy do smaku. Kalafiora podziel na małe różyczki i podsmażaj z warzywami. Teraz wlej bulion i zagotuj całość pod przykryciem do 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj z koperkiem, szczypiorkiem i śmietaną.
Kalafiorowa z papryką
Co kupić?
- 500 ml rosołu
- 250 g kalafiora
- 100 g marchewki
- 100 g papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu jabłkowego
- kasza jęczmienna
- szczypta pietruszki
- szczypta kopru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rosół ugotuj jak zwykle, taki jak lubisz. Do rosołu dodaj startą marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie przeciśnięty czosnek, pokrojoną paprykę i kaszę jęczmienną. Gotuj przez 5 minut i dodaj kalafiora. Teraz gotuj do miękkości warzyw i na sam koniec dorzuć łyżkę octu.
Krem kalafiorowy z krewetkami
Co kupić?
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1l ciepłego rosołu z kurczaka
- 250ml śmietany kremówki
- 40g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 12 krewetek
- parę łodyżek zielonego koperku
- sól,pieprz
Kalafiorowa po azjatycku
Co kupić?
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 1 puszka kokosowego mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- kalafior
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3-4 łyżki sosu rybnego
- 2 źdźbła cytrynowej trawy
- 2 łyżki soku z limetki
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
Bulion mieszamy z mlekiem kokosowym po czym dodajemy różyczki kalafiora, marchewkę, pietruszkę oraz seler. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju z pastą curry i brązowym cukrem. Dodajemy to do zupy i doprawiamy sosem rybnym. Następnie zgniatamy trawę cytrynową i wkładamy do zupy. Całość gotuj przez 20 minut i podawaj z kolendrą oraz sokiem z limonki.
Kalafiorowa z pieczarkami
Co kupić?
- kalafior
- ok. 250-300 g pieczarek
- duża cebula
- woda
- łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu do smażenia
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- koperek
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i smażymy z pieczarkami. Następnie kalafior, zalewamy całość wodą, ale tak żeby nie był cały zakryty i dusimy do miękkości. Po tym czasie dodaj go do pieczarek i cebuli po czym przypraw do smaku i podawaj z łyżką jogurtu oraz koperkiem.
zobacz również:
Hummus z kalafiora
Kotlety z kalafiora i brokuła
Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora
Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy