Zdrowa zupa kalafiorowa inaczej – pomysłowe przepisy!

16 lipca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kalafior charakteryzuje się mlecznym, słodkim i lekko orzechowym smakiem. Jest prosty w przygotowaniu i nadaje się do wielu dań. Tym razem jednak pokażemy Wam różne wariacje na temat zupy kalafiorowej.

zupa z kalafiora

Co nieco o kalafiorze

Kalafior był przez długie wieki niedoceniany. Pierwszymi, którzy poznali się na tym warzywie, byli Grecy i Cypryjczycy – dzięki tym ostatnim kalafior stał się warzywem popularnym we Włoszech, choć musiało minąć kilkaset lat zanim ten krewny kapusty na stałe zagościł w jadłospisie Europejczyków.

Jego wielkim miłośnikiem był na przykład Ludwik XIV, a Francuzom, oprócz pierwszych wykwintnych przepisów z jego udziałem, zawdzięczamy też samą nazwę: nazwa „kalafior” pochodzi od francuskiego choufleur, co dosłownie znaczy kwiat kapusty. Co ciekawe, termin ten pochodzi z czasów, gdy nie znano jeszcze zielonych, fioletowych i pomarańczowych odmian kalafiora.

Kalafior (Brassica oleracea) jest rośliną jednoroczną i należy do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną kalafiora jest tak zwana róża, stanowiąca w istocie ścisłe skupienie skróconych pędów i pąków kwiatowych. Ponieważ różę przez cały okres wzrostu gęsto przykrywają duże zielone liście, kalafior ma kolor kremowy lub całkiem biały – jest to rezultat odcięcia kwiatostanu od światła i braku chlorofilu. Ale nie wszystkie kalafiory są białe. W krajach śródziemnomorskich uprawiane są zielone i fioletowe odmiany kalafiora, natomiast kalafior pomarańczowy, wywodzący się z Kanady, zawiera ok. 25 razy więcej witaminy A niż ten rosnący na naszych rodzimych polach. Zresztą Polska plasuje się na 9 miejscu w światowym rankingu uprawy tego warzywa, czym można tłumaczyć jego dużą popularność. Różowy kalafior zachwyca nie tylko smakiem, ale i właściwościami. W swoim składzie posiada mnóstwo fitochemicznych i antocyjanów. Dzięki temu kalafior różowy uznawany jest za produkt antynowotworowy.  Bardzo ważne jest, aby nie poddawać go obróbce chemicznej jeżeli chcemy zachować takie działanie.
Kalafior, podobnie jak brokuły, kapusta i jarmuż, to samo zdrowie. Doskonale nadaje się na element diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Co więcej, kalafior ma właściwości przeciwrakowe, zatrzymując enzymy aktywujące czynniki rakotwórcze. Inne związki znajdujące się w kalafiorze zwiększają zdolność wątroby do neutralizowania potencjalnie toksycznych substancji i chronią przed reumatyzmem.
W sprzedaży jest dostępny cały rok. Najwięcej jest go od maja do listopada. Należy wybierać tylko najbardziej świeższy kalafior, kierując się przy wyborze kondycją liści – nie powinny być zwiędłe lub całkowicie wysuszone, zaś kwiatostan uszkodzony. Kalafior można z powodzeniem trzymać kilka dni w lodówce zawinięty w folię, można go też mrozić. Niektórzy także marynują na słodko-kwaśno. Kalafior posiada mnóstwo błonnika pochodzenia roślinnego dzięki czemu jest syty i zaspokaja głód. Poza tym jest niskokaloryczny i nie powoduje alergii. Jeżeli dbasz o linię to śmiało możesz sięgnąć po różowy kalafior i włączyć go do swojej diety.
Sposoby przygotowania: kalafiora można jeść na surowo dodając go do sałatek, ale można go też ugotować, upiec z dodatkiem np: boczku czy innych warzyw lub smażyć na maśle klarowanym na patelni (po przekrojeniu różyczek kalafiora smażymy go ściętą strona na patelni), można też go smażyć w głęboki tłuszczu a wcześniej panierować w bułce lub np: płatkach migdałowych.

Zupa krem brokułowo-kalafiorowa

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • brokuł
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • liście selera i pietruszki
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany
  • 4-5 łyżek ziaren np. słonecznika, dyni

Przygotowanie:

Z marchwi, pietruszki, pora, liści selera i pietruszki oraz skrzydełek kurczaka przygotować wywar, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przecedzić, wywar jeszcze raz zagotować i do wrzącego płynu dodać kalafior oraz brokuł podzielone na różyczki. Gotować ok. 20 minut. Zupę zblendować, ale zostawić kilka kawałków warzyw do ozdobienia. Krem podawać z kleksem śmietany, posypany dowolnymi ziarnami.

Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

Składniki :

  • 2 litry wody,
  • 1 mały kalafior,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 średnia cebula, lub mały por
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.
  • Na kluski lane :
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:

Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, cebulę, lub por obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę, lub potrzeć na tarce o grubych oczkach, a kalafior oczyścić z twardych liści i podzielić na małe różyczki.Czosnek przecisnąć przez praskę. W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim do 2 litrów wody i  do miękkości-15 minut.
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi. W czasie gotowania wywaru zrobić kluski lane, tzn. dokładnie rozmieszać widelcem w garnuszku 2 jajka z 2 łyżkami mąki pszennej, by miało to konsystencję gęstej śmietany i nie miało to grudek.Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy to na wrzątek cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Gotować, aż zakipi. Posypać natką pietruszki lub koprem.

Klasyczna Zupa kalafiorowa

Składniki :

  • ¼ kalafiora ugotowanego
  • ½ litra wody od gotowania kalafiora
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić woda z gotowania kalafiora. Wlać śmietankę. Dodać koper. Doprawić solą, przyprawą do zup. Odłożyć kilka różyczek kalafiora. Resztę zmiksować z zupą. Włożyć do zupy różyczki kalafiora. Podawać posypaną koperkiem .

Zupa kalafiorowa z curry

składniki:

  •  1/2 główki dużego kalafiora
  •  cebula
  •  2 marchewki
  •  kawałek imbiru
  •  2 ząbki czosnku
  •  łyżka masła
  •  litr bulionu
  • łyżeczka curry
  •  gałka muszkatołowa
  • 150 ml śmietany słodkiej
  •  sól i pieprz

Kalafiora oczyścić, opłukać podzielić na różyczki. Obrać marchewki, imbir, cebulę i czosnek. Marchewki pokroić w plasterki, cebule i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir, zeszklić. Dołożyć różyczki kalafiora oraz marchew. Dolać bulion, ugotować do miękkości. Wyjąć kilka różyczek kalafiora, resztę zmiksować, doprawić do smaku.

Kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Co kupić?

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g gęstej śmietany z kubka 18%

Przygotowanie:

Zaczynamy od zeszklenia cebuli z marchewką. Następnie dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i smaż do 7 minut po czym dodaj przyprawy do smaku. Kalafiora podziel na małe różyczki i podsmażaj z warzywami. Teraz wlej bulion i zagotuj całość pod przykryciem do 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj z koperkiem, szczypiorkiem i śmietaną.

Kalafiorowa z papryką

Co kupić?

  • 500 ml rosołu
  • 250 g kalafiora
  • 100 g marchewki
  • 100 g papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu jabłkowego
  • kasza jęczmienna
  • szczypta pietruszki
  • szczypta kopru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Rosół ugotuj jak zwykle, taki jak lubisz. Do rosołu dodaj startą marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie przeciśnięty czosnek, pokrojoną paprykę i kaszę jęczmienną. Gotuj przez 5 minut i dodaj kalafiora. Teraz gotuj do miękkości warzyw i na sam koniec dorzuć łyżkę octu.

Krem kalafiorowy z krewetkami

Co kupić?

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1l ciepłego rosołu z kurczaka
  • 250ml śmietany kremówki
  • 40g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 12 krewetek
  • parę łodyżek zielonego koperku
  • sól,pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na części, a cebulę kroimy na drobno. Na rozpuszczonym maśle smażymy cebulę, dodajemy kalafior i zalewamy rosołem. Na wolnym ogniu gotujemy zupę do 20 minut po czym dodajemy przyprawy i śmietanę. Teraz zblenduj zupę, a krewetki obierz z pancerza i podsmaż je na maśle po czym przypraw do smaku układaj na wierzch zupy. Dodaj jeszcze kilka kropel oliwy i gotowe.

Kalafiorowa po azjatycku

Co kupić?

  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 1 puszka kokosowego mleka
  • 1  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kalafior
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 źdźbła cytrynowej trawy
  • 2 łyżki soku z limetki
  • garść świeżej  kolendry

Przygotowanie:

Bulion mieszamy z mlekiem kokosowym po czym dodajemy różyczki kalafiora, marchewkę, pietruszkę oraz seler. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju z pastą curry i brązowym cukrem. Dodajemy to do zupy i doprawiamy sosem rybnym. Następnie zgniatamy trawę cytrynową i wkładamy do zupy. Całość gotuj przez 20 minut i podawaj z kolendrą oraz sokiem z limonki.

Kalafiorowa z pieczarkami

Co kupić?

  • kalafior
  • ok. 250-300 g pieczarek
  • duża cebula
  • woda
  • łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu do smażenia
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  •  koperek
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i smażymy z pieczarkami. Następnie kalafior, zalewamy całość wodą, ale tak żeby nie był cały zakryty i dusimy do miękkości. Po tym czasie dodaj go do pieczarek i cebuli po czym przypraw do smaku i podawaj z łyżką jogurtu oraz koperkiem.

 

zobacz również:

Hummus z kalafiora

Kotlety z kalafiora i brokuła

Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora

Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy