Hummus z kalafiora
Artykuł zewnętrzny
mała główka kalafiora
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 posiekane ząbki czosnku
ciecierzyca z puszki
łyżeczka mielonego kminku
4 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki opieczonych orzeszków pinii
sól, morska czarny pieprz
łyżka jogurtu naturalnego
Umytego i pokrojonego w różyczki kalafiora rozłożyć na blasze, skropić połową oliwy i piec 30 minut do czasu do czasu przewracając. Połowę upieczonego kalafiora odłożyć na bok, pozostałą część zmiskować, dodać oliwę z blachy, czosnek, ciecierzycę, przyprawy, sok z cytryny, resztę oliwy oraz 2 łyżki wody i jogurtu naturalnego. Utrzeć na gładką masę, podawać z resztą upieczonego kalafiora i orzeszkami, serwować z pitą i oliwkami.