Hummus z kalafiora

9 lipca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

mała główka kalafiora

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 posiekane ząbki czosnku

ciecierzyca z puszki

łyżeczka mielonego kminku

4 łyżki pasty tahini

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki opieczonych orzeszków pinii

sól, morska czarny pieprz

łyżka jogurtu naturalnego

 

Umytego i pokrojonego w różyczki kalafiora rozłożyć na blasze, skropić połową oliwy i piec 30 minut do czasu do czasu przewracając. Połowę upieczonego kalafiora odłożyć na bok, pozostałą część zmiskować, dodać oliwę z blachy, czosnek, ciecierzycę, przyprawy, sok z cytryny, resztę oliwy oraz 2 łyżki wody i jogurtu naturalnego. Utrzeć na gładką masę, podawać z resztą upieczonego kalafiora i orzeszkami, serwować z pitą i oliwkami.