Kotlety z kalafiora i brokuła

7 października 2019, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 1/2 brokuła

– 1/2 kalafiora

– 1 kulka mozzarelli

– 1 jajko

– 150 g wędzonego boczku

– zielona pietruszka

– bułka tarta

– olej

– sól

– pieprz

 

Przygotowanie:

 

Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, by zostały widoczne różyczki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron.