Kotlety z kalafiora i brokuła
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1/2 brokuła
– 1/2 kalafiora
– 1 kulka mozzarelli
– 1 jajko
– 150 g wędzonego boczku
– zielona pietruszka
– bułka tarta
– olej
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, by zostały widoczne różyczki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron.