Imbirowa herbatka na jesienne dni – przepis

7 października 2019, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dobroczynne właściwości imbiru znane są już od stuleci: zwalcza ból głowy, zaburzenia żołądkowe, jest dobry na tzw. chorobę lokomocyjną oraz dolegliwości ciążowe. Przynosi ulgę przy bólach menstruacyjnych, działa moczopędnie, reguluje pracę nerek. Zapraszamy na rozgrzewającą i pyszna herbatkę imbirową:

 

Czas : 10 minut

Składniki

1 łyżeczka czarnej herbaty
1 plasterek cytryny
Skórka z cytryny ( taki kawałek z 1/8 cytryny )
½ łyżeczki miodu
4 obrane plasterki świeżego imbiru (mniej więcej grubości 0,5 cm , o średnicy 1,5 cm)
1 filiżanka wody

Wodę zagotować ze skórką cytrynową i imbirem. Zmniejszyć gaz i na małym gotować 5 minut. Wrzącym wywarem zalać herbatę. Parzyć 5 minut. Do filiżanki włożyć plasterek cytryny i zalać przecedzoną herbatą, po kilku minutach dodać miód, aby nie stracić jego właściwości.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz