Zapiekanka benedyktyńska
Artykuł zewnętrzny
Smaczne zapiekanki z wykorzystaniem przetworów kuchni benedyktyńskiej.
Składniki :
2 długie bułki maślane ( lub rogale )
8 plasterków Sera wędzonego Marty ( lub innego )
8 plasterków Sera Chedar
4 łyżeczki masła
4 łyżeczki Sosu ksieni z czerwonej cebuli
4 łyżeczki ketchupu
4 łyżeczki suszonej bazylii
Każdą bułkę naciąć 8 razy tak by nie przeciąć spodniej skórki. W każde nacięcie włożyć po ½ łyżeczki masła. W co drugie po ½ łyżeczki Sosu ksieni z czerwonej cebulki i ketchupu. W rozcięcia z sosem z czerwonej cebuli wsadzić Ser wędzony, a w rozcięcia z ketchupem Chedar. W każde nacięcie wsypać po ¼ łyżeczki bazylii. Wsadzić do gorącego piekarnika i zapiekać 10 minut.