Babka łaciata z kakao: prosta i smaczna

30 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 1 kostka masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • ½ szklanki rodzynek ( koryntek )

Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać. Do białej części masy dodać rodzynki. Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć białą masę, a na wierzch kakaową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.

Wyjąć z piekarnika. Poczekać, aż ostygnie i wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz