Zapiekanka ryżowa z warzywami
składniki:
– 3 torebki białego ryżu Kupiec
– 0,5 kg kapusty ( włoskiej, białej lub pekińskiej )
– 3 jajka
– 2 cebule
– 2 marchewki średniej wielkości
– kawałek selera
– 1 puszka zielonego groszku
– kilka pieczarek
– 0,5 szklanki śmietany
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– masło
– 2 grzybowe kostki rosołowe
– 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Gotujesz na sypko ryż w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzasz go, dobrze wyciskasz i mieszasz z dwoma łyżkami masła. On w tym samym czasie oczyszcza kapustę, kroi ją w kostkę i obgotowuje we wrzątku.
Obierasz jarzyny i pieczarki. Ścierasz je na tarce z dużymi oczkami. On zaś drobno sieka cebulę i dusi na maśle bez rumienienia.
Dodajesz do cebuli odciśniętą kapustę wymieszaną z koncentratem, warzywa i pieczarki. Dusisz je na małym ogniu i stale mieszasz całość aż zmięknie, doprawiasz do smaku i ostudzasz. On natomiast zajmuje się ugotowaniem jajek na twardo i po ugotowaniu grubo je sieka. Odsącza także groszek z zalewy.
Mieszasz ryż, warzywa, groszek i jajka oraz natkę. Całość doprawiasz do smaku. Przekładasz do natłuszczonego i wysypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. On malowniczo posypuje danie wiórkami zimnego masła, zapala Ci piekarnik i czuje się niczym Tarzan na najwyższej palmie w dżungli. :D
Pieczecie ok. 45 min-godzinę.