Wykwintne dania szefa kuchni Łukasza Konika
FOODPAIRING WG ŁUKASZA KONIKA, SZEFA KUCHNI RESTAURACJI PRZEDWIOŚNIE W EVA PARK Life & SPA W KONSTANCINIE-JEZIORNIE
Pomidor malinowy, tuńczyk, zioła
Którego smak idealnie wydobywa kieliszek Saskiej Czystej. To połączenie pozwala bardziej docenić i danie i trunek.
Składniki dla 1 osoby:
tuńczyk 0,1 kg
mikro zioła (szczaw krwisty)
pomidor malinowy 0,05 kg
mozzarella mini 0,02 kg
olej rzepakowy
sól
pieprz
Vinegrett:
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa z oliwek 10-20 ml
musztarda 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
miód
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Tuńczyka obsmażyć na oleju rzepakowym, z każdej strony, po około 30 sekund. Doprawić do smaku. Pomidor malinowy obrać ze skórki. Mozarella porwać na małe kawałki.
Vienegrett: wszystkie składniki zblenderować na gładko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem.
Esupma z selera, chrupiąca ciecierzyca
Której kompozycję doskonale uzupełnia Saska Czarny Bez, przełamując jej stonowany wyraz mocną nutą owocową. Idealny, kulinarny kontrast.
Składniki dla 1 osoby:
seler 0,15 kg
mleko 0,2 l
ciecierzyca 0,01 kg
mikro zioła
sól,
pieprz
Sposób wykonania:
Seler obrać, ugotować w mleku do miękkości. Całość blenderować. Doprawić solą oraz pieprzem. Ciecierzycę lekko podprażyć.
Jeleń, topinambur, warzywa
Saska Dębowa idealnie pasuje do dziczyzny. Ekstrakt z liści dębu amerykańskiego uwydatnia smak mięsa, tworząc prawdziwie leśną gamę smakowo-zapachową.
Składniki dla 1 osoby:
comber z jelenia 0,2 kg
topinambur 0,1 kg
ciasto filo
papryka świeża 0,02 kg
masło
liść laurowy
ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Comber z jelenia zapakować próżniowo z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotować w 600C przez minimum 20 minut. Topinambur zapakować próżniowo, gotować w 700C przez około 45 minut.
Z cista filo wykroić prostokąty 10cm x 30 cm, posmarować masłem, dodać pokrojoną drobno w kostkę paprykę, doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto filo zawinąć tak, aby powstał trójkąt. Piec w 1600C przez około 15 minut.
Comber z jelenia obsmażyć krótko z każdej strony.
Sernik cryo, beza na zimno
Z lekkimi deserami najlepiej łączy się Saska Dzika Róża. Smak z lekką nutą słodyczy podkreśla smak owoców, dopełniając deserowego dzieła.
Składniki dla 1 osoby:
ciekły azot
twaróg 0,08kg
truskawka
śmietana 36% 50 ml
biszkopt marchewkowy 1 szt.
mini bezy 1 szt.
Sposób wykonania:
Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać ciekły azot. Ułożyć na biszkopcie marchewkowym, pokruszyć bezę. Dodać truskawki.
Sery zagrodowe z domową konfiturą
Saska Śliwka Węgierka wprost stworzona jest do serwowania z serami. Głębokie nuty dojrzałych owoców przełamują smaki serów miękkich czy dojrzewających.
Składniki na 1 osobę:
Ser koryciński 0,05 kg
Gołda zagrodowa z kozieradką 0,05 kg
Gołda kozia 0,05 kg