Wpaść jak śliwka w sos sojowy

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fascynacja sosem Teriyaki. Nie mam pojęcia czemu smakuje mi on śliwkowo.

Czas: 15 minut

Składniki:

3 łyżeczki powideł  śliwkowych

1 śliwka duża (renkloda lub podobna)

sos sojowy

1/3 szklanki wody

miód

pasta z papryczek chili

Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę, zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną. Dodać  powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu, pastę z chili  i sos sojowy do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami do smaku – trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku.

Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu (np. kaczki), wędlin, serów, warzyw  lub jako składnik marynaty do mięs, ryb czy drobiu).

file1288602743