Wpaść jak śliwka w sos sojowy
Artykuł zewnętrzny
Fascynacja sosem Teriyaki. Nie mam pojęcia czemu smakuje mi on śliwkowo.
Czas: 15 minut
Składniki:
3 łyżeczki powideł śliwkowych
1 śliwka duża (renkloda lub podobna)
sos sojowy
1/3 szklanki wody
miód
pasta z papryczek chili
Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę, zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną. Dodać powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu, pastę z chili i sos sojowy do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami do smaku – trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku.
Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu (np. kaczki), wędlin, serów, warzyw lub jako składnik marynaty do mięs, ryb czy drobiu).