Kuchnia włoska to nie tylko aromat i wyjątkowy smak potraw ze świeżymi ziołami, ale też sztuka gotowania w odpowiednich naczyniach. Gorąco zapraszamy do wyników konkursu zorganizowanego wraz ze sklepem E-naczynia.pl, który jest dystrybutorem włoskich garnków i naczyń z terakoty marki De Silva!
Zadanie konkursowe brzmiało:
Podaj przepis na swoje ulubione danie włoskie, zgodnie z sugestiami w filmiku poniżej:
Do wygrania był garnek z włoskiej terakoty marki De Silva ze sklepu E-naczynia.pl o wartości 133 zł
Spośród przepisów (zamieszczanych w komentarzach pod postem konkursowym lub na Facebooku TUTAJ) jury konkursu postanowiło nagrodzić przepis autorstwa Anety76:
Uwielbiam włoskie smaki – oryginalne wędliny i sery, najpopularniejsze przekąski oraz całą gamę prawdziwych słodyczy. Zachwycają mnie antipasti – przystawki, które Włosi ustawiają pośrodku stołu, aby łatwo było dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Strasznie smakują mi filety z anchois w zalewie z dodatkiem śródziemnomorskich ziół i przypraw oraz sałatka z ośmiornicy. Carpaccio najlepiej smakuje mi podane z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Wspaniałym uzupełnieniem prawdziwej włoskiej uczty jest ciabatta z dodatkiem czarnych oliwek i bazylii, podana na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej ciabatty jest zielone, przygotowane z bazylii, parmezanu, oliwy i orzeszków piniowych lub pochodzące z Sycylii czerwone pesto, którego głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Tak, jak prawdziwi Włosi lubię wieńczyć biesiadowanie filiżanką aromatycznego espresso i deserem. Uwielbiam znane na całym świecie tiramisu, przykryte lekkim kremem i oprószone dużą ilością kakao. Pisząc o słodkościach, nie mogę pominąć lodów, które uwielbiam. Najbardziej smakują mi te o smaku cappuccino, będące mieszanką wybornego espresso z mleczną pianką. Bardzo smakuje mi również sorbet o smaku owoców leśnych, przygotowany na bazie soków owocowych i wody, bez dodatku produktów mlecznych. Tak rozsmakowałam się we włoskich smakach, że w przyszłym roku na moim wielkanocnym stole zagości pyszna, zawierająca mnóstwo rodzynek i bakalii drożdżowa panettone. Idealnie będzie pasowało do niej duże caffe latte. Kocham upalny, piękny Półwysep Apeniński, który oblewa aż 5 mórz. Dlatego też, moje ulubione włoskie danie to owoce morze – frutti di mare, przyrządzone na bazie białego wina, jako dodatek do ulubionego makaronu spaghetti.
Oto przepis na moje ulubione włoskie danie – spaghetti aglio olio z omułkami i białym winem.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Pozdrawiam
Aneta
Serdecznie gratulujemy!
Opis nagrody:
Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.
Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami. Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.
zobacz również:
- Dlaczego warto gotować w garnkach z terakoty?
- Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
- Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
- Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy