Teraz nie czarna czy zielona – to biała herbata jest na topie! Czy faktycznie jest najzdrowsza?
Biała herbata to najdroższy i cieszący się wysokim uznaniem rodzaj tego popularnego oraz cenionego na całym świecie napoju. W Polsce jest wciąż mało znana, jednak wraz ze wzrostem świadomości, jak ważny jest zdrowy tryb życia, zainteresowanie nią systematycznie wzrasta.
Właściwości białej herbaty:
- Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.
- Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.
- Białą herbatę zaleca się osobą obciązonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
- Nie bez powodu nazywana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.
Parzenie herbaty
O smaku herbaty decyduje przede wszystkim sposób jej parzenia, jak również jakiej wody do tego używamy. Woda powinna być miękka i nie powinna zawierać soli mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu. Należy zwrócić uwagę, że listki podczas parzenia rozwijają się i pęcznieją – na filiżankę dajemy jedną łyżeczkę. Parzenie można powtórzyć 2-3 razy, z tym, że każde następne będzie słabsze. Bardzo ważny jest czas parzenia herbaty, wynosi on od 3 do 10 minut, uzależnione to jest od smaku jaki chcemy uzyskać. Temperatura wody do zaparzania nie powinna być wyższa niż 80 stopni. Zalecam parzenie białej herbaty, ze względu na jej delikatność, w porcelanowych czajniczkach i picie w cienkich porcelanowych filiżankach.
Zastosowanie białej herbaty w kosmetykach
Biała herbata znalazła również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się ją do kosmetyków najwyższej jakości. Działa szczególnie jako środek delikatnie nawilżający i kojący podrażnienia. Zawiera duża ilośc, trzykrotnie większą od innych herbat polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wodne rodniki odpowiedzialne za starzenie się.
Zobacz również: