Wiosenny pudding

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wiosenny pudding

Summer pudding .
Fantastyczny ! Gorąco polecam . Mało skomplikowany , a bardzo smaczny .

Czas :30 minut + 3 godziny na zastygnięcie

Składniki :

1/2 kg mieszanki owocowej ( może być mrożonka – truskawki , wiśnie ,
porzeczki czarne i czerwone , maliny , jeżyny itp. )
1 galaretka owocowa na ½ litra wody
½ szklanki cukru
¼ szklanki wody
10 kromek chleba tostowego
bita śmietana do dekoracji

Owoce zasypać cukrem i postawić na gazie .Podlać wodą . Wsypać galaretkę .Rozpuścić . Z chleba odkroić skórki . Foremkę wyłożyć folią spożywczą tak by spory kawałek wystawał po bokach . Chleb maczać w galaretce tak by nią nasiąkał i wyłożyć nim foremkę ( 1 kromka na dno , 6 po bokach ). Pozostałe 3 kromki namoczyć w galaretce ( chleb ściągnie prawie cały płyn ) i odłożyć na bok . Do foremki wrzucić owoce z reszta płyny . Przykryć odłożonym chlebem zawijając jednocześnie kromki które wystawały z boków. Zawinąć boki folii tak by zakryła pudding. Na wierzch położyć odwrócony dnem do góry talerzyk i obciążyć go czymś . Wstawić do lodówki na 3 godziny. Wyjąć zdjąć delikatnie folię. Wyłożyć na paterę obracając jak babkę . Udekorować bitą śmietaną . .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...