Wegańskie dania i potrawy – różne pomysłowe przepisy
Nikt nie lubi biegać i załatwiać rzeczy na ostatnią chwilę, więc postanowiliśmy przygotować dla Was kilka ciekawych przepisów z kuchni wegańskiej. Tradycyjne potrawy mięsne i bezmięsne zna chyba każdy. Jednak czasem mogą przydać się inne potrawy. Zobaczcie sami nasze propozycje, które można serwować przez cały rok!
Fasola w miodzie
Co kupić?
- 1 ½ szklanki białej fasoli
- ½ szklanki jasnego miodu albo syropu z agawy
- sok z jednej cytryny
- 3 spore gałązki rozmarynu
- oliwa
- świeżo mielony pieprz i sól
Przygotowanie:
Na dzień przed gotowaniem tej potrawy, odstaw fasolę na noc w dużej ilości wody. Po tym czasie odcedź fasolkę i gotuj do miękkości. W małym rondelku umieść sok z cytryny, miód oraz rozmaryn i gotuj wszystko na małym ogniu ok 3-4 minuty. Fasolę po ugotowaniu należy usmażyć na oliwie tak, aby się zarumieniła. Fasolę podawaj polaną sosem miodowym i doprawioną pieprzem i solą.
Bigos z dynią i jabłkiem
składniki:
- cebula
- olej
- kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg białej kapusty świeżej
- kg dyni najlepiej Hokkaido
- dwa jabłka
- litr wody
- kilka suszonych grzybów
- kieliszek koniaku lub whiskey
- liść laurowy i ziele angielskie
- dwa goździki
- sól, pieprz
- przyprawy dodatkowe: kmin, jałowiec, papryka wędzona, majeranek, cząber, mielona kolendra
Cebulę posiekać w kostkę, rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilkę dusić, dodać przyprawy. Kiszoną kapustę dodać do cebuli, chwilę podsmażać z przyprawami, dodać połowę wody, suszone grzyby i sól. Garnek przykryć i gotować całość około godzinę.
Słodką kapustę posiekać, jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z kapustą, dolać whiskey i reszt wody, całość gotować około 50 minut. Dynię obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z bigosem i gotować kolejne 30 minut.
Do bigosu można dodać puszkę fasoli białej, ciecierzycy lub soczewicę i groch.
Grusztarda
Co kupić?
- 1 kg dojrzałych gruszek
- ⅓ szklanki octu jabłkowego
- 60 g gorczycy białej / 2 opakowania
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 10 ziaren pieprzu
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Gruszki należy obrać, pokroić na ćwiartki i pozbyć się nasionek i gniazd. Piecz je na papierze w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gruszki powinny stać się mięciutkie. Podczas pieczenia możesz zająć się przygotowaniem zalewy.W rondelku zagotuj ocet oraz wszystkie pozostałe składniki. Kiedy doprowadzisz do wrzenia to pozostaw tylko na minutę po czym zdejmij z gazu. Kiedy wystygnie przelej go przez sitko i dodaj do zmiksowanych na puree gruszek. Całość jeszcze raz zmiksuj i przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na 3 godziny i gotowe ! Idealnie pasuje z pasztetem, chlebkiem lub pieczonymi warzywami.
Pasztet soczewicowy z żurawiną
Co kupić?
- 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- ¾ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- ¼ łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę usmaż razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Kiedy tylko cebula się zeszkli należy wyrzucić pozostałe rzeczy. Następnie wymieszaj cebulę z ugotowaną soczewicą, kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, przeprawami do smaku oraz solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładką masę, a potem dodaj żurawinę i wymieszaj tylko łyżką. Gotową masę włóż do foremki i piecz 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostaw pasztet na noc i dopiero następnego dnia pokrój na kawałki.
Carpaccio buraczane
Co kupić?
- 2 buraki
- 6 suszonych śliwek, pociętych na drobne paski
- garść orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
- kilka garści rukoli
Cynamonowy sos: - 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Buraki dobrze wymyj i wyszoruj. Bez obierania owiń je w folię aluminiową i piecz 40 -45 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu wyjmij je z foli i poczekaj aż ostygną. Następnie pokrój je na plasterki. Składniki sosu cynamonowego wymieszaj ze sobą dokładnie. Na talerzu ułóż rukolę i polej ją 2-3 łyżkami dressingu. Na to rozłóż plastry buraczków i polej pozostałym sosem. Całość posyp pociętymi śliwkami i posiekanymi orzechami.
Tatar z pieczarek
Co kupić?
- 60 dag pieczarek
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 łyżek octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
- olej lniany lub z pestek winogron
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Pieczarki należy umyć i bardzo drobno posiekać. Dodaj do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Na wierzch dodaj posiekaną pietruszkę i przyciśnij. Następnie zalej tatar dużą ilością oleju lnianego, przykryj folią aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin.
Filet z selera
Co kupić?
- ½ korzenia selera
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 arkusze sprasowanego nori
- przyprawa do ryb
- 2 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek wody
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Seler należy ugotować z dodatkiem sosu sojowego i soli. Ugotowany seler pokrój na plasterki i każdy owiń nori. Teraz obtocz go kleikiem z siemienia lnianego, a potem w bułce tartej. Smaż na oleju aż do zarumienienia.
Hummus z burakiem
Co kupić?
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- ½ szklanki tahiny
- 1 średni burak
- sok z połowy cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- do podania: kilka kropli oliwy, czarnuszka
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej wodą z łyżeczką soli i pozostaw na noc. Po tym czasie odcedź ją i ponownie zalej wodą z solą. Następnie gotuj ją do czasu aż ziarenka będą się rozchodzić po ściśnięciu palcami, a środek zrobi się maślany. Przeważnie ciecierzyca gotuje się od 30 do 50 minut. Gotową ciecierzycę opłucz w zimnej wodzie i zblenduj ją z tahiną i czosnkiem. Buraka możesz albo upiec, albo ugotować jednak robiony z piekarnika będzie o wiele bardziej słodki i miękki. Teraz zmieszaj ze sobą ciecierzycę, buraka, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wszystko zblenduj i gotowe.
Pasta z białej fasoli
Co kupić?
- puszka dokładnie odsączonej i opłukanej białej fasoli
- 1-2 łyżki maku
- ½ łyżeczki tymianku
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Podane składniki z wyjątkiem maku zmiksuj blenderem. Pod koniec dodaj dopiero mak i miksuj do całkowitego połączenia się. Dopraw solą i pieprzem dla smaku i odstaw na trochę do lodówki.
Grzybowa baba z kaszy
Co kupić?
- 300 g kaszy pęczak
- 25 g suszonych podgrzybków
- 2 cebule
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- łyżeczka majeranku
- spora szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta tymianku
- olej roślinny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby należy zalać zimną wodą i odstawić na ok 2 godziny. Z kolei kaszę zalej wodą z solą i dodaj do tego grzyby z wodą. Gotuj to do miękkości ok godziny. Siemię lniane zalej 5 łyżkami wrzątku i odstaw. Cebulę należy pokroić i podsmażyć na patelni. Teraz połącz ze sobą kaszę, grzyby, cebulę , siemię i pozostałe składniki.Teraz całość zblenduj i dopraw solą oraz pieprzem. Do foremki na babkę wsyp zmieloną kaszę i wysmaruj olejem. Piecz babkę w 180 stopniach przez 45 minut.
zobacz również:
Witarianizm – na czym polega surowa dieta?
Witarianizm – wegańska surowa dieta: na czym polega?
Raw food – witarianizm, czyli odmiana wegetarianizmu
Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje