Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje na Światowy Dzień Wegetarianizmu!
Na 1 października wyznaczono Światowy Dzień Wegetarianizmu, mimo, że opinie na temat diety wegetariańskiej są zróżnicowane to wciąż zyskuje na poplularności. Osoby, które wykluczyły ze swojego menu mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, przekonują, że wegetarianizm to sposób na długie i zdrowe życie. Natomiast dietetycy i lekarze ostrzegają – zmieniając tak drastycznie swój jadłospis musimy szczególnie zadbać o to, by nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, co może negatywnie odbić się na stanie naszego zdrowia.
Dieta wegetariańska eliminuje część produktów pochodzenia zwierzęcego z jadłospisu. Może być mniej lub bardziej rygorystyczna – każdy znajdzie w niej wariant dla siebie.
Słowo to ma swe źródło w języku łacińskim (vegetabilis – roślinny), jednak w zależności od stopnia rezygnacji z potraw pochodzenia zwierzęcego, wyróżniamy kilka odmian diety jarskiej:
1. Semiwegetarianizm – charakteryzuje się dominacją takich produktów jak warzywa, kasze, owoce, lecz dopuszczalne jest w niej spożywanie niewielkich ilości mięsa, mleka i jajek;
2. Laktowegetarianizm – w tej diecie równoważy się spożywanie produktów pochodzenia roślinnego oraz mleka, jednak z wykluczeniem mięsa i jajek;
3. Lakoowowegetarianizm – dopuszcza się spożywanie mleka oraz jajek;
4. Weganizm – oparty wyłącznie na produktach roślinnych; mleko, mięso i jajka – wykluczone;
5. Witarianizm – pozwala na spożywanie wyłącznie tych produktów roślinnych, których nie trzeba gotować;
6. Frutarianizm – pozwala wyłącznie na jedzenie owoców – najdrastyczniejsza odmiana wegetarianizmu.
Skomponowanie jadłospisu dla wegetarianina wymaga nieco więcej pomysłowości, ale warto spróbować – badania pokazują, że osoby, które nie jedzą mięsa, znacznie rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne: otyłość, cukrzycę i miażdżycę. Warzywa strączkowe – ciecierzyca, bób czy soja – świetnie smakują i obudzą kulinarną kreatywność w każdym z nas. Możemy przygotowywać z nich zupy, pikantne gulasze, kolorowe pasty do kanapek i setki innych potraw. Jeżeli postanowiliśmy zrezygnować również z nabiału, musimy zadbać o odpowiedni poziom wapnia. Znajdziemy go w jarmużu, brokułach czy sezamie. Bardzo istotne są także kwasy omega-3. Jednym z ich źródeł jest siemię lniane, które znakomicie wpływa na nasz metabolizm i rozwiązuje problemy trawienne.
Podstawą poprawnego wegetariańskiego jadłospisu jest urozmaicenie posiłków. Należy w miarę możliwości codziennie jeść coś innego, łączyć ze sobą różne warzywa, owoce, produkty zbożowe i nabiał. Ponieważ warzywa i owoce stanowią podstawę diety, warto zainwestować w te z pewnego źródła, nieskażone chemikaliami i toksynami. Również stawiając na artykuły zbożowe warto zmienić przyzwyczajenia i przejść na produkty z mąki razowej, w tym pieczywo z dodatkiem różnych ziaren (świetnie skoncentrowane źródło witamin i minerałów).
Dania kuchni wegetariańskiej zaskakują bogactwem smaków, aromatów i barw. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy i my spróbowali przyrządzić którąś z oryginalnych warzywnych potraw.
Pierogi z dynią
– 1 szklanka puree z dyni (z małej dyni o średnicy 20 cm)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki startego parmezanu
– 4 łyżki bułki tartej
– sól, pieprz
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1/2 szklanki płynnej śmietanki 18%
– 4 łyżki masła
– sól i pieprz
Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3-5 min. Składniki sosu delikatnie podgrzać w rondelku nie zagotowując. Pierogi polać sosem i posypać tartym parmezanem oraz ewentualnie orzeszkami pinii.
Pierogi z soczewicą
– 500 g białej lub zielonej soczewicy
– 2-3 cebule
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka kolendry mielonej
Ruskie pierogi z miętą
Autor: Babciagramolka
– 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
– 1 szklanka wrzącej wody
– szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
– puree z 3 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków
– 10 dag białego sera śmietankowego
– 3 cebule
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki oleju
– mielony pieprz
– 2 łyżki pokrojonej drobno miętyPrzygotowanie:
Przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem, podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą, miętą, solą i pieprzem. Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała. Wsypać mąkę do miski, osolić. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami (uwaga – początkowo jest gorące),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 18 – 20 części, każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki (lub rozwałkować i wykrawać szklanką). Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane usmażonymi na złot 2 cebulami (pokrojonymi w piórka) – udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Wegetariańska fasolka po bretońsku
– 250 g suchej fasoli piękny Jaś
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżeczki suszonego majeranku
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1 marchewka
Sos pomidorowy:
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– 500 ml passaty pomidorowej
– 1 liść laurowy
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
– szczypta cukru
– ½ łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
– sól
– pieprzPrzygotowanie:
Fasolę zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia (min. 12 godzin). Jeśli fasola wchłonie całą wodę, należy ją uzupełnić. Na następny dzień odlej wodę i ponownie zalej ok. 4–5 cm powyżej poziomu fasoli. Zagotuj i dodaj zioła, przyprawy oraz przekrojoną na pół marchewkę. Gotuj ok. 1 godzinę, do miękkości. Przez pierwsze 10 minut gotuj fasolę na bardzo dużym ogniu bez pokrywki. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj pod częściowo uchyloną pokrykwą. Po godzinie sprawdź fasolę. Często gotuję 15–20 minut dłużej w zależności od miękkości. Fasolę odcedź, zachowując wywar. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż dodatkowe 2 minuty. Na patelnię wlej passatę, dorzuć resztę składników. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum i duś 20 minut. Wrzuć ugotowaną fasolę i wlej ok. 0,5 l wywaru. Wymieszaj i duś 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli w trakcie duszenia, wywar zrobi się za gęsty, dolej kilka dodatkowych łyżek wywaru. Uważaj jednak, żeby po ugotowaniu sos nie był za rzadki. Po ugotowaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja dodatkowo lubię dodać cząber pod koniec gotowania i posypać świeżym majerankiem (jeśli akurat mam na parapecie).
Fasolka szparagowa z migdałami
– 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
– garść płatków migdałowych
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– szczypta chilliPrzygotowanie:
Mrożoną fasolkę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy parę minut tak, aby była jędrna lecz nie twarda. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dosypujemy paprykę, chili i płatki migdałowe. Podsmażamy wszystko na małym ogniu cały czas mieszając, aby nie spalić płatków. Fasolkę polewamy paprykowo-migdałowym sosem.
Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy
Sos pomidorowy
– 4 pomidory
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 ostra papryczka chili
– 2 liście laurowe
– 2 gałązki tymianku
– 1 gałązka rozmarynu
– 2 puszki posiekanych pomidorów z sosem
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki białego wina
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i świeżo mielony pieprz
Klopsiki
– 500 g suszonej ciecierzycy (moczonej przez noc)
– 1 kulka mozzarelli
– 1/2 wiązki bazylii
– kilka gałązek oregano
– 600 ml oleju z orzechów ziemnych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta pieprzu cayenne
– sól i świeżo mielony pieprz
Dodatki:
– 500 g makaronu
– parmezanu do posypania
Sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obrać oraz pokroić na kawałki. Chilli przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki, pokroić. Podgrzać oliwę w garnku, dusić kawałki cebuli, czosnku i chilli przez 5 minut na średnim ogniu. Przepłukać pomidory i pokroić na duże kawałki. Dodać do garnka. Zalać białym winem i wrzucić świeże zioła. Dusić przez 10 minut pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy i posiekane pomidory. Umieścić pokrywkę na garnku i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Wyjąć liść laurowy i zmiksować sos.
Klopsiki. Odcedzić namoczoną ciecierzycę i wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do blendera oraz zmiksować. Dodać listki bazylii, oregano i mozzarellę oraz polać oliwą. Ponownie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Z masy uformować klopsiki. Rozgrzać olej w garnku, kuleczki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać do sosu pomidorowego.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić, Rozdzielić po talerzach, polać sosem z klopsikami i posypać parmezanem. Smacznego.
Gołąbki wegetariańskie z białej kapusty
Autor: iwa643
Składniki:
– 1 szt kapusta młoda
– 4 woreczki ryż pełnoziarnisty
– olej kujawski
– majeranek
– 2 szt papryka zielona
– 2 szt cebula
– pieprz
– uniwersalna przyprawa np Winiary
– 3 szt marchewka
– 3 łyżki pasta pomidorowa Cirio
Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąba i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10 min. Liście odrywamy i układamy na desce ,żeby przestygły . Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone cebule. dodajemy pokrojona w kosteczkę paprykę i starte na tarce małe oczka marchewki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pastę pomidorową. Mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Farsz zostawiamy do przestudzenia. Taki farsz wkładamy na liście kapusty zawijamy. Gotowe gołąbki układamy ciasno w brytfance i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Podajemy ze szczypiorkiem i ketchupem.
Wegetariańskie spaghetti bolognese z czerwoną soczewicą
Autor: Ervisha
Składniki (4 porcje):
– 200 g czerwonej soczewicy
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 4 marchewki (około 200 g)
– 4 małe laski selera
– 400 g pomidorów w puszkach
– 1 kostka bulionu warzywnego
– 400 g spaghetti
– pieprz
– bazylia, oregano i inne ulubione zioła
– olej rzepakowy
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukujemy a kostkę warzywną rozpuszczamy w 400ml wody. Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy a czosnek rozgniatamy. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na nim na małym ogniu wszystkie warzywa przez ok. 4-5 minut. Dodajemy soczewicę, pomidory, zioła i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy nakrywką i dusimy przez ok. 20 minut do momentu ugotowania soczewicy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem bolognese z soczewicy.
Makaron Fusilli z karczochami
Autor: Damian Dragański
Składniki:
– 200 g makaronu Malma Fusilli
– pół słoika serc karczochów
– pół słoika suszonych pomidorów w oleju
– 25 g szynki parmeńskiej
– oliwa extra virgin
– sól, pieprz
– 25 g rukoli
– ser parmigiano regiano
– 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy karczochy i pomidory. Chwilę dusimy. Mieszamy z makaronem. Posypujemy serem.
Makaron z pesto
Autor: beatriczenkiczen
Składniki (na 2 porcje):
– 30 g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
– 1 ząbek czosnku
– 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
– 40 ml oliwy z oliwek
– sól
– ewentualnie tarty parmezan/cheddar
– 2 porcje makaronu np. linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle
Przygotowanie:
Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania można posypać tartym serem.
Bigos wegetariański
Składniki: /2 porcje
– 20 g suszonych grzybów, np. borowików
– 10 suszonych śliwek, przekrojonych na pół
– 60 ml brandy
– 60 ml oliwy
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 5 ziarenek pieprzu
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarna jałowca
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka majeranku
– 600 g kapusty kiszonej
– 500 g zielonej lub białej kapusty, poszatkowanej
– 3-4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Grzyby zalać 2 szklankami gorącej wody, odstawić do namoczenia. Śliwki zalać brandy, odstawić. Kiszoną kapustę wyłożyć na sitko, wypłukać pod strumieniem zimnej wody. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż będzie miękka, ale nie zrumieniona. Następnie dodać czosnek, pieprz, jałowiec, ziele angielskie, listki laurowe i kminek. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać kapustę kiszoną i majeranek, wymieszać i podgrzewać przez około 2 minuty. Następnie dodać suszone grzyby i prawie całą wodę w której się moczyły, bez ostatnich kilku łyżek z osadem, zagotować. Dodać świeżą kapustę, sos sojowy, natkę pietruszki i brandy z moczenia śliwek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2 h. Dodać śliwki i gotować przez kolejną godzinę. Bigos ostudzić i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia ustawić na wolnym ogniu i gotować przez kolejne 2 h regularnie mieszając i w razie potrzeby dolewając więcej wody. Wlać oliwę extra virgin i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem.
Warzywna lasagne
Składniki:
– bakłażan
– cukinia
– papryka żółta, zielona, czerwona
– czerwona cebula
– 250 g pieczarek
– 2 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– 300 ml przecieru pomidorowego
– 8 płatów makaronu lasagne
– chili w proszku, sól, pieprz
Sos serowy:
– 2 łyżki masła
– łyżka mąki
– 150 ml bulionu warzywnego
– 300 ml mleka
– 75 g sera zółtego startego
– łyżeczka musztardy Dijon
– jajko
Przygotowanie:
Bakłażan pokroić w plastry, cukinię, papryki w kostkę, cebulę w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Plastry bakłażana ułożyć w durszlaku, posolić, pozostawić na 20 minut, a następnie opłukać zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać różnokolorowe papryki, pieczarki, cukinię. Dusić wszystko razem przez kilka minut, dodać przyprawy. Dodać pomidory, przecier, doprawić.
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażać minutę. Zdjąć z ognia, mieszając wlać bulion i mleko. Na małym ogniu stopniowo dodawać połowę porcji sera i musztardę. Gotować, mieszając do zgęstnienia. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, połączyć z jajkiem. Przykryć drugą połową warzyw. Powtórzyć tę czynność z resztą składników, wierzch zalać sosem serowym. Posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Naczynie żaroodporne wyłożyć 4 płatami makaronu, na to wyłożyć połowę warzyw i połowę sosu.
Ciecierzyca w pomidorach
Składniki:
– puszka ciecierzycy (jeśli chcemy użyć suchej to należy ją wcześniej namoczyć)
– puszka pomidorów (niesłodzonych)
– łyżeczka soli
– łyżeczka pieprzu
– duża szczypta cynamonu
– łyżeczka suszonej pietruszki (lub bazylii, lub innych ziół jakie lubicie, a jeśli nie lubicie to żadnych)
– cebula
– 2, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– olej do smażenia
– ew. łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oleju, aż zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki, mieszamy i podsmażamy ją chwilę, potem dodajemy puszkę pomidorów. Dodajemy sól, pieprz, cynamon, pietruszkę. Dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. W wersji niewegańskiej można dodać do pomidorów z ciecierzycą łyżkę masła i mieszając poczekać (nie będzie to trwało długo) aż się rozpuści, jednak nie jest to koniecznie. Możemy dodać też łyżkę oliwy, możemy w ogóle z tego zrezygnować.
Wegetariańskie leczo
Autor: KuraDomowa
Składniki:
– papryka
– cukinia
– marchewka
– cebula
– pomidory w puszce lub świeże
– czosnek
– sól, pieprz, kozieradka
Przygotowanie:
Paprykę ze względów wizualnych najlepiej wybrać czerwoną, ja akurat miałam w domu białą. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów siekam na niezbyt małe kawałki, lekko solę i wkładam do garnka z 1 łyżeczką oliwy. Garnek zamykam pokrywką, i stawiam na najmniejszy gaz, od czasu do czasu mieszam. Nie lubię rozgotowanych warzyw, więc gdy są półtwarde dorzucam puszkę pomidorów, mieszam i jeszcze kilka minut duszę pod przykryciem. Gdy uznam, że warzywa są gotowe odkrywam garnek i na dużym gazie odparowuję większość płynu z garnka. Doprawiam i gotowe. Do mnie taka wersja najbardziej przemawia, ale można tutaj dużo pokombinować. Można dodać razem z warzywami ziemniaki i już mamy bardziej konkretne danie. Takie leczo zjadam też czasami do ryżu czy makaronu, a nawet jem na kanapce lub jajecznicę na nim robię. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać do niego mięso czy przesmażoną kiełbasę, ja nie lubię. Na koniec dodam, że wolę dodawać do tej potrawy pomidory w puszce niż świeże, jakoś lepiej mi wtedy smakuje.
Leczo wegetariańskie z pieczarkami
Składniki:
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula (np. cukrowa)
– 1/3 papryczki chili
– 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
– 2 papryki (mogą być różne kolory)
– 1 mała lub średnia cukinia
– 150 g pieczarek
– 1 mały bakłażan
– 2 pomidory
– 250 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce
– 1/2 łyżeczki papryki w proszku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki cukru
– około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię i smażyć przez 2 minuty. Dodać łyżkę oliwy, pokrojone na plasterki pieczarki oraz pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażyć przez około 10 – 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawić cukrem i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem.
Flaczki wegetariańskie z boczniaków
Autor: Szybkie gotowanie
Składniki:
– 500 g boczniaków
– 300 g włoszczyzny mrożonej paski
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– pieprz, sól
– imbir, gałka muszkatołowa, majeranek
– liść laurowy, ziele angielskie
– 3-4 łyżki mąki
– 2-3 łyżki masła
Przygotowanie:
Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować ok.15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
Risotto z kurkami
Składniki:
– 700 g gorącej wody
– 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM5
– 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
– 80 g cebuli
– 35 g oliwy z oliwek
– 250 g ryżu do risotto np. arborio
– 150 g białego wytrwanego wina
– 200-250 g kurek, świeżych oczyszczonych
– 20 g masła
Przygotowanie:
Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, dokładnie wymieszać, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 2 min/ 120°C/obr. 1. Dodać ryż, gotować 3 min/100°C/obr. 1. Dodać wino, wymieszać 5 s/obr. 2. Dodać bulion warzywny i kurki, gotować bez założonej miarki 22min/100°C. Dodać masło i 20 g rozdrobnionego parmezanu, całość dokładnie wymieszać kopystką. Gotowe risotto doprawić do smaku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane pozostałym parmezanem.
Kasza jaglana z czarną fasolą i warzywami
Autor: czekoladka
Składniki:
– 1/4 szklanki kaszy jaglanej
– 2 łyżki mielonego świeżego imbiru
– sól koszerna
– 1 szklanka wody
– 4 grzyby shiitake pokrojone na plastry o grubości 1/4 cala
– 1 średnia marchewka
– 2 kapusty chińskie
– 1/2 szklanki posiekanej kapusty czerwonej
– 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki nasion słonecznika
Sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 3 łyżki octu z jabłek.
Przygotowanie:
Umieść kaszę jaglaną, czarną fasolę i imbir w rondelku . Dodaj 1/2 łyżeczki soli i wody. Doprowadzić do wrzenia, mieszając co jakiś czas, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 25 minut. Odstawić na 10 minut. Grzyby shiitake gotować na parze przez 3 minuty. Dodać marchew i przepołowione kapusty chińskie, dusić na parze około 4-6minut. Przełożyć na sito. W małej misce wymieszać olej i ocet, aby powstał sos. Doprawić szczyptą soli. Kaszę jaglaną wymieszać z warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch polać sosem i posypać pestkami słonecznika.
Burgery wegetariańskie
Autor: czekoladka
Składniki:
– 1 średni słodki ziemniak
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– sól 3 i 1/2 łyżeczki
– 1 średnia marchewka
– 1 łodyga selera, pokroić na kawałki 1 cm
– 1 mała cebula, obrana i posiekana
– 3 średnie ząbki czosnku, obrane
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 szklanka łuskanego świeżego groszku
– 1 szklanka ciecierzycy z puszki
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka kopru
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej ¼ szklanki nasion słonecznika
– 1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
– 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 8 rzodkiewek
– sos tahini
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyszorować słodkie ziemniaki i nakłuć widelcem. Piec do miękkości, około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i skórki, gdy ostygnie obrać ze skórki. Zmiksować blenderem na puree, i odstawić.
Tymczasem opłukać kaszę jaglaną. Zagotować 2 1/2 szklanki wody, dodać kaszę jaglaną i 1 łyżeczkę soli. Zmniejszyć ogień i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę, około 15 minut. Zdjąć z ognia i dodać do puree, zmiksować.
Marchewkę i selera posiekać drobno. Cebulę i czosnek dodać do marchewki i selera. Podgrzej 2 łyżeczki oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek, cebulę, seler i marchew; gotować, aż cebula będzie złocista, około 7 minut. Dodać do kaszy, dokładnie wymieszać.
Do wrzątku z łyżeczką soli wrzucić groszek. Gotować około 3 minuty. Przełożyć do miski z lodowatą wodą na 1 do 2 minut. Zmiksować wraz z odsączoną ciecierzycą. Dodać do kaszy jaglanej.
Dodaj kolendrę, kminek, koper włoski, cayenne, mąkę, ziarna słonecznika, sok z cytryny, szczypiorek, pietruszkę, pozostałe 1 i 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Dobrze wymieszać i uformować 8 kotlecików.
Podgrzej 2 łyżeczki oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu. Ułożyć cztery placki, i obsmażyć na złoty kolor przez około 7 do 8 minut z każdej strony. To samo zrobić z pozostałymi kotlecikami.
Podawać natychmiast z kapustą i sosem tahini na bułki posmarowane oliwą z oliwek i tostami.
Sycące kotlety z ciecierzycy i kaszy
Autor: Justyna
Składniki:
– szklanka cieciorki
– 100 g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
– 2 jajka
– czosnek
– kilka kropli oliwy
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek itp.
sezam lub zmielone orzechy
– opcjonalnie warzywa gotowane, jeśli akurat mamy (u mnie była włoszczyzna z zupy)
Przygotowanie:
Cieciorkę namocz na noc, następnie ugotuj do miękkości i zmiksuj, dodaj ugotowaną kaszę*, przetarty czosnek i dopraw do smaku, dolej oliwy, wbij dwa jajka (wystarczą same białka) i wymieszaj dokładnie.
Formuj kotlety i obtaczaj w sezamie lub zmielonych orzechach.
Smaż z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Podawaj koniecznie z dodatkiem warzyw.
Kasza z sosem wegetariańskim
Autor: iwa643
Składniki:
– 1/2 puszki pomidory w puszcze
– 1 łyżeczka zioła prowansalskie Prymat
– papryka słodka
– 1 łyżka olej rzepakowy
– 1/2 szt papryka żółta
– 1 szt cebula
– 2 ząbki czosnek
– 1 łyżeczka miód
– 1/2 łyżeczki majeranek
– 1 łyżka ketchup
– 1 woreczek kasza jęczmienna
– 3 szt ogórek kiszony
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej dajemy posiekaną cebule mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek,zioła prowansalskie, majeranek, paprykę słodką i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Dodajemy łyżeczkę miodu i ketchup. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy chwilkę. Wlewamy zmiksowane pomidory. Mieszamy zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalna Zagotowujemy. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu serwujemy z sosem.
Roladki bakłażanowe
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– masło
– 1 duży ząbek czosnku
– 100 g ugotowanego ryżu
– 200 g papryki
– 300 g pomidorów
– 70 g sera kefalotyri, pecorino lub fety
– 2 łyżki posiekanej pietruszki natki
– sól i ostry pieprz lub chilli w proszku
Przygotowanie:
Krokiety z czerwoną soczewicą
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– szklanka mleka
– jajko
– szczypta soli
– olej do smażenia
Nadzienie:
– 2 szklanki czerwonej soczewicy
– cebula
– garść suszonych grzybów
– łyżka masła
– jajko
– bułka tarta
– olej
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę, jajko, mleko i sól zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 min. Nadzienie: grzyby zalać 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić. Soczewicę opłukać, wrzucić do 1/2 l osolonego wrzątku. Gotować do miękkości około 20 min. Odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone grzyby, ½ szklanki zalewy z grzybów, doprawić i dusić około 15 min. Dodać do soczewicy i dobrze wymieszać. Usmażyć naleśniki, na każdy nałożyć porcję farszu, zawinąć brzegi i zwinąć w rulonik. Krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Bakłażan zapiekany z pomidorami
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 duże cebule
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 szklanka białego wina
– ok. 500 g pomidorów z puszki
– 2 ząbki czosnku
– 2 czerwone chilli (lub łyżeczka chili w proszku)
– 1/2 szklanki rodzynek
– garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażan po chińsku
– 2 długie fioletowe bakłażany pokrojone w kostkę
Gołąbki z soczewicą
– kapusta pekińska
– 1/2 szklanki soczewicy
– 1/2 szklanki ryżu
– cebula
– marchewka
– 2 suszone grzyby
– mały koncentrat pomidorowy
– 2 łyżki śmietany
– natka pietruszki
– olej
– sól, pieprz, tymianek, curry do smaku.
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć w wodzie na godzinę razem z suszonymi grzybami. Następnie zalać nową wodą i ugotować na miękko, dodając do gotowania marchewkę. Ryż ugotować na sypko w 1/2 szklanki wody. Kapustę podzielić na liście. Sparzyć je w misce wrzącą wodą. Ściąć grube nerwy biegnące przez środek liści. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Wymieszać soczewicę, ryż, startą marchew, pokrojone grzyby, usmażoną cebulę, sól i curry. Garnek z grubym dnem wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na nich układać ciasno gołąbki z liści kapusty wypełnioną farszem. Podlać koncentratem pomidorowym rozrobionym w 1/2 szklanki wody, śmietaną, pieprzem i tymiankiem.
Caponata – gulasz z bakłażana
– 2 jędrne bakłażany
– 1 posiekana cebula
– 3 ząbki czosnku pokrojone w drobne plasterki
– oliwa z oliwek
– garść listków oregano lub łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz
– 2 łyżki kaparów z zalewy, odsączonych i osuszonych
– garść zielonych lub czarnych oliwek bez pestek
– natka pietruszki
– 2- łyżki octu ziołowego lub balsamicznego
– 5 dojrzałych pomidorów
– garść zrumienionych płatków migdałów
zobacz również:
-
Grzyby – różne przepisy czytelników
-
Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
-
Ciasta z gruszkami – różne przepisy
-
Superantyoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki