Witarianizm – na czym polega surowa dieta?
Witarianizm to styl odżywiania. To dieta „raw”, tzw. surowa, która wyklucza spożywanie wszelkich pokarmów poddanych obróbce termicznej powyżej 42 st. C. Najczęściej, choć nie zawsze jest łączony z wegetarianizmem lub weganizmem.
W każdym posiłku dominują więc warzywa i owoce, które są niemrożone i niegotowane oraz pochodzą z upraw ekologicznych. Dzięki temu dieta witariańska jest w 100 procentach naturalna, niskotłuszczowa, bezglutenowa i niskosolna. Druga podstawowa zasada jest dość zaskakująca – żadnego pieczenia, smażenia, gotowania, wędzenia. Zwolennicy witarianizmu mawiają, że ich dania są właśnie „gotowane słońcem”. Jedyna dozwolona obróbka to rozdrabnianie, suszenie i marynowanie. Dzięki tym zasadom witariańska kuchnia jest lekkostrawna i wysoce energetyczna. To sposób żywienia, na temat którego jest obecnie bardzo mało badań naukowych i który znacząco odbiega od innych diet. Witarianizm określany jest także jako Raw Food, Vegan Eiet czyli wegańska surowa dieta.
Witarianizm wegański wyklucza jedzenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Do witarian można zaliczyć osoby praktykujące dietę frutariańską, juiceariańską (osoby pijące wyłącznie wyciśnięte przez siebie soki) bądź sproutariańską (osoby jedzące wyłącznie kiełki roślin). Witarianizm wegetariański wyklucza jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego (powstałych przez uśmiercenie zwierząt). Nieprawdą jest fakt, że stosując tę dietę nie można jeść mięsa. Jednak ze względu na brak obróbki termicznej, rzadko kto się na to decyduje. W zamian można pokusić się o spożywanie surowych ryb (np. w postaci sushi) oraz różnych rodzajów orzechów i nasion, które są głównym źródłem tłuszczu w tej diecie. Idealna procentowa zawartość wydaje się taka: 75-85% owoców, 10-20% warzyw zielono liściastych i 5% nasion czy orzechów, do tego czasem glony. Zaleca się jednak, aby z węglowodanów pochodziło w ciągu dnia 80% energii, a z białka i tłuszczu po 10%. Niektórzy z diety wykluczają także kiszonki oraz świeżo wyciskane soki z owoców. Produkty takie jak alkohol, kofeina i rafinowany cukier są całkowicie wykluczone.
Dlaczego obróbka termiczna żywności jest zakazana? Według specjalistów od witarianizmu, gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte w warzywach i owocach. Naukowcy potwierdzają to, jednak zaznaczają także, że gotowanie czasem uwalnia więcej składników mineralnych z wnętrza pokarmu. Ponadto, uważa się, że wysoka temperatura powoduje ścinanie się białka i „śmierć” żywności. W procesie gotowania i solenia potraw (a także podczas palenia papierosów) wytwarzają się nitrozoaminy, które mają właściwości kancerogenne. Podczas gotowania wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są kancerogenne oraz powodują przemysłowe zatrucie środowiska. Gotowanie posiłków (według niektórych źródeł) wzmaga również globalne ocieplenie.
Surowa dieta została opracowana stosunkowo niedawno. Rozpropagował ją Paul Nison, który nie był ani lekarzem, ani dietetykiem, lecz… finansistą z Nowego Jorku. Według niego sposób żywienia jest głównym czynnikiem, który wpływa na odczyn pH, panujący w naszym organizmie. Ponieważ większość ludzi niewłaściwie się odżywia spożywając zbyt wiele produktów przetworzonych, ich krew charakteryzuje się kwaśnym pH, a powinna mieć zasadowe. Stan ten, zwany acydozą, prowadzi do przedwczesnego starzenia się komórek całego organizmu, nie tylko skóry. Zakwaszenie ciała ma też wpływ na pracę narządów wewnętrznych, mięśni i stawów. Jedną z pierwszych promotorek surowej diety w USA była Dr Ann Wigmore. Była autorką wielu książek i publikacji, założycielka -”The Ann Wigmore Natural Health Institut” i współzałożycielka – Hippocrates Health Institute . Była promotorką picia soku z młodych pędów traw.
Kładła duży nacisk na detoks ciała jak i również na podejście holistyczne, które obejmuję ciało i umysł jako całość. Udało jej się wyleczyć z raka jelita grubego, alergii i innych dolegliwości. Zwiększone spożycie warzyw i owoców, które gwarantuje dieta, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Z tych powodów, na diecie Raw Food opiera się wiele terapii antynowotworowych. Obecnie do największych promotorów diety witariańskiej zaliczyć można między innymi: Dr.Gabriel Cousens, Dr. Douglas Graham, Dr. Fred Bisci, Angela Stokes, Dawid Wolfe, Frederic Patenaude, Philip McCluskey, Kevin Gianni, Shazzie, Kate Magic, Victoria Boutenko.
W witarianizmie bazą są świeże warzywa i owoce, nasiona, orzechy, masło orzechowe, glony, zimno tłoczone oleje, niepasteryzowane miody. Wszystko to, co „raw” – najbliższe naturze i nieprzetworzone w żaden sposób. Chleb witarian, nazwany także Surya, składa się z siemienia lnianego, selera naciowego, marchwi, cebuli, sezamu, kolendry, czosnku i kminku. Żadnych konserwantów. Witariańska wersja pizzy to chleb Surya, ser z nerkowca oraz świeże i suszone warzywa, a „sushi” to suszone wodorosty otaczające drobno siekane: marchew, białą rzodkiew i awokado z dodatkiem sosu z suszonych moreli, pomidorów i imbiru. Pierogi to plastry buraka marynowane w soku z cytryny, którym nadano kształt półksiężyców i nadziano serem z migdałów.
Witariańskie spaghetti to długie i cienkie skrawki cukinii i marchewki. Słodycze: babeczka ze zmielonych rodzynek, sezamu i pestek słonecznika, podawana z purée z truskawek i daktyli lub sernik na bazie orzechów włoskich, nerkowca oraz daktyli lub lody „z nutą marchewki, szpinaku i buraka”. Wszystko to popijać można shake’ami i sokami ze świeżych owoców i warzyw.
Taka dieta niewątpliwie oczyszcza organizm ze wszelkich trucizn, jest lekka, i łatwostrawna. Wpływa korzystnie na pozbycie się zbędnych kilogramów i cellulitu. Zawarty w surowej żywności enzym o nazwie lipaza, który pod wpływem temperatury ulega rozkładowi ułatwia spalanie tłuszczów w organizmie. Badania przeprowadzone głównie na warzywach krzyżowych wykazały, że jedzenie surowych warzyw krzyżowych (np. kapusta, brukselka, brokuły, kapusta włoska) zmniejsza ryzyko raka piersi, prostaty i pęcherza moczowego. Jedzenie surowych warzyw zmniejsza również ryzyko raka jamy ustnej, gardła, krtani, raka przełyku i żołądka. Atutem surowej diety, często wymienianym przez kobiety jest fakt, że ze względu na wysoką zawartość mikroelementów i pierwiastków, wpływa korzystnie na wygląd skóry: cera staje się świetlista, promienna, a ciało bardziej ujędrnione. Człowiek staje się znacznie zdrowszy, kobiety przestają krwawić w trakcie okresu, skraca się jego czas trwania oraz znikają towarzyszące mu bóle (nie potwierdzone naukowo). Oprócz diety i dbania o swoje zdrowie jest to także styl życia, styl będący całkowicie naturalny dla człowieka oraz otaczającej go przyrody. Jest to życie pełne harmonii z otaczającą nas naturą, otaczającymi nas żywymi organizmami. Jest to życie bez wykorzystywania innych stworzeń do własnych celów.
Surowa dieta nie dostarcza jednak organizmowi podstawowego składnika budulcowego czyli białka. Jego niedobór jest szkodliwy, szczególnie w młodym wieku. Może on powodować zaburzenia wzrostu i rozwoju wśród dzieci oraz prowadzić do obniżenia się odporności organizmu. Dlatego bardzo ważnym elementem przejścia na dietę surową jest odpowiednie przygotowanie. Najlepszym rozwiązaniem jest zasięgnięcie rady specjalisty, dietetyka. Ze względu na to, że wykluczeniu podlegają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty zbożowe, u witarian często obserwuje się niedobory żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz witaminy D i z grupy B. Wielu surojadów ma problemy z zębami oraz psującymi się dziąsłami. Dieta ta wymaga dobrej znajomości zasad żywienia i zawartości poszczególnych jej składników – tak, by zapewnić organizmowi codzienną „dostawę” odpowiednich składników odżywczych.
Te wymagania to także inny wymiar przygotowywania posiłków. Zamiennikiem piekarnika w diecie witariańskiej jest dehydrator (koszt od 750 do nawet 1750 złotych). Samo jedzenie, choć uboższe ilościowo do najtańszych też nie należy. Ceny oscylują od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za jeden produkt.
Jak zostać witarianinem?:
Krok I: od razu wprowadzaj do diety jak najwięcej zielonych liściastych warzyw, kiełków. Zacznij łykać spirulinę (ok. 5 g dziennie). Codziennie pij zielone soki, zielone szejki. Z czasem zwiększaj ich ilość.
Krok II: wyeliminuj z diety wszystkie konserwanty, barwniki, ulepszacze, sztuczne dodatki.
Krok III: przestań pić kawę, herbatę, alkohol. Kawa podnosi u Ciebie poziom kortyzolu – hormonu stresu, do tego bardzo zakwasza Twój organizm. Pij czystą wodę.
Krok IV: odrzuć wszystko, co zawiera gluten (gluten znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie, niektóre źródła podają też owies), jedz kasze w zastępstwie. Pamiętaj, że w kiełkach powyższych roślin gluten zostaje rozłożony przez enzymy, zatem możesz je konsumować.
Krok V: odrzuć wszystko, co wiąże się z mlekiem i jego przetworami.
Krok VI: zaprzestań spożywania produktów mięsnych, rybnych.
Krok VII: usuń z diety resztę produktów gotowanych (np. kasze).
Według różnych opinii, dieta surowa a więc oparta na surowych produktach, jest oceniana albo jako droga do doskonałego zdrowia albo do jego utraty poprzez niebezpieczne niedożywienie. Prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku.
W Polsce witarianizm dopiero raczkuje, ale np. w Wielkiej Brytanii, Irlandii i za oceanem robi już furorę od dawna. Od niedawna rośnie jej popularność w Hollywood. Jej zwolenniczkami są między innymi Uma Thurman, Gwen Stefani czy Demi More.
Materiały: www.zwierciadlo.pl, www.natemat.pl, www.swiadomosc-ziemi.org, www.mojwitarianizm.pl, www.naturalneoczyszczanie.pl, www.sekretyzdrowia.com, www.mantrazdrowia.pl, www.ekoistka.pl
zobacz również:
- Wszystkie polecane diety
- Odchudzanie – porady i sprawdzone sposoby
- Przepisy na dania wegetariańskie
- Soki oczyszczające organizm z toksyn