Warzywne zupy-krem – różne przepisy
Zupa – krem to świetny sposób na niejadków! Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i dzieci z apetytem zjedzą nawet najbardziej znienawidzone warzywa. Zupy dobrze jest przyprawić korzennymi przyprawami np: imbirem, cynamonem, kurkumą. Można podawać je z grzankami, kluseczkami, groszkiem ptysiowym oraz kleksem z jogurtu czy śmietany. Smakują od razu po przyrządzeniu, ale chyba jeszcze lepsze są na drugi dzień.
Oto kilka pysznych przepisów:
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
-1 por,
-łyżka masła,
-1/2 szklanki posiekanej cebuli,
-2 szklanki domowego bulionu drobiowego,
-300g świeżego groszku,
-pęczek świeżej mięty,
-łyżeczka soli,
-1/4 łyżeczki pieprzu.
Wykonanie
Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany.
Krem dyniowy z topinamburem
Składki na zupę:
-300 g obranego topinamburu
-500 g obranej dyni
-ziemniak
-cebula
-3 łyżki masła klarowanego
–3 ziarenka pieprzu
-2 liście laurowe
-½ łyżeczki chili
-łyżeczka kurkumy
-ok. 1 litr wody, lub bulionu
Masło rozgrzać, wrzucić pieprz, liście laurowe. Chwilę podprażyć, kiedy zaczną pachnieć dodać poszatkowaną cebulę, zeszklić. Wsypać chilli i kurkumę, następnie pokrojone w kostkę topinambur i ziemniaka. Często mieszając podsmażać wszystko ok. 10 minut. Zalać wodą, lub bulionem, dodać dynię. Przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko. W razie potrzeby dolać więcej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki na pesto szpinakowe:
-sok z cytryny
-2 cm imbiru
-150 g szpinaku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-łyżka orzechów nerkowca + kilka do podania
Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miseczek rozlać krem, na nim wyłożyć pesto ze szpinaku. Podawać z orzechami nerkowca.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem z dyni
Składniki:
-1/2 kg miąższu z dyni,
-1litr drobiowego rosołu,
-3 duże ziemniaki,
-2 marchewki,
-cebula,
-łyżka masła,
– szczypta kurkumy,
-szczypta curry,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól, pieprz,
-1/2 szklanki śmietany 18,
-grzanki,
-natka pietruszki.
Wykonanie
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki. Można również dodać podsmażony boczek.
Zupa krem z brokułu
Składniki:
-500g brokułu
-woda
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2-3 średniej wielkości ziemniaki
-1 marchewka
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżka śmietany 18% (można pominąć)
-sól, pieprz
Wykonanie
Brokuł myjemy i kroimy na różyczki. Cebulę, ziemniaki, marchew kroimy w kostkę (im drobniej tym wszystko się szybciej „rozgotuje”). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zalać 4. szklankami wody, posolić i gotować (po zagotowaniu ok. 20 minut). Gdy wszystko będzie już miękkie doprawić do smaku i zaprawić jogurtem naturalnym. Należy uważać, aby się nie zważył, dlatego polecam najpierw do kubka z jogurtem dodać kilka łyżek gorącego bulionu.
Po lekkim przestudzeniu miksować lub blendować.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Zupa krem z batatów
Składniki:
-1 duża cebula
-1 czerwona papryka
-1/2 świeżej papryczki chilli
-ok 125 ml przecieru pomidorowego
-1 marchewka
-1 duży batat – ok. 300g
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki masła orzechowego – zmiksowałam solone orzeszki ziemne
-sól do smaku – pominęłam
-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
– 1 litr wrzątku
Wykonanie
Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek. Następnie przecier pomidorowy i wrzątek. Wrzucić pokrojone w plasterki chilli, oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i batata. Gotować 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zestawić garnek z ognia i zmiksować składniki na gładki krem. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Po dodaniu masła orzechowego nie doprowadzamy już zupy do wrzenia. Gdyby była za gęsta dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą. (według mnie nie trzeba jej było już dosalać, była słodko-ostra i sól nie była tu potrzebna). Rozlać na talerze. Można podać z orzeszkami ziemnymi.
Krem z pomidorów
Składniki:
-4 dojrzałe pomidory,
-1/2 czerwonej papryki,
-pęczek włoszczyzny bez kapusty,
-ząbek czosnku,
-1,5litra rosołu,
-pęczek bazylii,
-3 łyżki przecieru pomidorowego,
-łyżka octu jabłkowego,
-sól, pieprz,
-szczypta tymianku,
-2 kulki ziela angielskiego,
-liść laurowy.
Wykonanie
Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem.
Krem czosnkowy
Składniki:
-1,5 główki czosnku
– 6 szt. ziemniaków
-3 łyżki masła
-liść laurowy
-150 g żółtego sera
-sól, biały pieprz, czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
-2 kromki jasnego pieczywa
-1-2 łyżki masła
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle podsmażyć ziemniaki przez 5 minut. Dodać czosnek, podsmażać 2 minuty i zalać gorącą wodą. Dodać liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki się zmiękną. Po ok. 30 minutach wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę na gładko. Doprawić do smaku. Chleb pokroić w kosteczkę. Zrumienić na maśle. Zupę rozlać na talerze, obsypać startym drobno serem. Podawać z grzankami.
Francuski krem z pora
Składniki:
-1l rosołu,
-300g pora,
-500g ugotowanego mięsa z kurczaka,
-500g ziemniaków,
-2 łyżki masła lub margaryny,
-sok z 1/2 cytryny,
-sól, pieprz,
-liść laurowy,
-szczypta gałki muszkatołowej i kolendry,
-200 ml śmietany 18%,
-żółtko,
-tosty.
Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę a pora w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem ze śmietany. Foremką do ciasteczek wykroić z tostów serduszka. Podawać jako dodatek do zupy.
Kremowa zupa z topinamburu
Składniki:
-250g obranego i oczyszczonego topinamburu
-marchewka
-korzeń pietruszki
-1/2 selera
-3 ząbki czosnku
-łyżka oliwy
-sól morska
-liść laurowy
-2-3 ziarna ziela angielskiego
-100ml gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
-łyżeczka przyprawy curry
-kilka kromek chleba
-do podania: twardy ser długodojrzewający i natka pietruszki
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać i przez minutę podprażyć na niej liście laurowe i ziele angielskie. Dodać rozgnieciony czosnek, poddusić go cały czas mieszając. Wrzucić marchew, seler i pietruszkę, podsmażać chwilę na średnim ogniu. Wlać litr wody, tak by przykryła warzywa i gotować. Gdy zmiękną dołożyć topinambur i gotować do miękkości. Wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, zmiksować zupę na gładki krem. Dolać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Chleb pokroić w kosteczkę, oprószyć przyprawą curry i zrumienić w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 10 minut. Grzanki powinny się lekko zrumienić – uważać by nie przypalić chleba. Zupę podawać z porcją grzanek, oprószoną serem i natką pietruszki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Zupa krem ze świeżych kurek
SKŁADNIKI:
-65 dag kurek,
-1 i 1/2 litra rosołu z drobiu,
-cebula,
-czubata łyżka mąki,
-szkl. kremówki,
-masło do smażenia.
Wykonanie
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. 60 dag kurek drobno posiekać, dodać do cebuli, dusić 10 min. Dodać mąkę, smażyć 3 min. Dodać 0,5 l rosołu, wymieszać. Połączyć z resztą rosołu, zagotować, gotować 3 min. Śmietankę zahartować kilkoma łyżkami zupy. Zupę zdjąć z ognia, mieszając wlewać śmietanę. Na maśle podsmażyć resztę grzybków. Zupę rozlać do talerzy, ozdobić porcją podsmażonych grzybków.
Zupa krem z białych warzyw
Składniki na krem z warzyw:
-500 g selera
-200 g pietruszki
-350 g ziemniaków
-100 g śmietanki 30%
-1 cm świeżego imbiru
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki klarowanego masła
-2 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa i chili – do smaku
Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Imbir, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać listki laurowe i ziele angielskie, chwilę podprażyć, uważając by nie spalić przypraw. Następnie dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć i dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Często mieszając podsmażać warzywa na średnim ogniu, ok. 10 minut. Wlać litr wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, wyłowić listki i ziele, całość zmiksować na gładko. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, dużą ilością gałki muszkatołowej i chili. ( ze względu na dzieci chili sypaliśmy dopiero do talerzy). W razie potrzeby dodać wody.
Chipsy z pietruszki:
-ok. 200 g pietruszki
-łyżka oliwy
-ząbek czosnku
-sól morska
Pietruszkę obrać, umyć i osuszyć, Przy pomocy tarki pokroić na cieniutkie plastry. Gotową skropić oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Wymieszać, rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, aż będą chrupiące – ok. 10-15 minut. Gorącą zupę podawać z chipsami z pietruszki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Zupa krem ze świeżego ogórka
Składniki na ok 6 porcji:
-ok. 1,5 kg świeżego ogórka
-200 g śmietanki 30%
-200 g śmietankowego serka kremowego
-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, można dać więcej jeśli lubimy rzadsze zupy
-pęczek koperku
-kilka listków lubczyku
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ogórki umyć, odkroić z obu stron końcówki, pokroić w plastry. Wrzucić do garnka razem z koperkiem i lubczykiem, zalać bulionem. Gotować ok. 10 minut, po tym czasie wrzucić pokrojony w plasterki serek topiony. wszystko razem zmiksować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka, dodać śmietankę i gotować jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać na talerze, podawać z koperkiem, grzankami, groszkiem ptysiowym, lub kwiatami szczypiorku. Zupę można przygotować przy pomocy blendera kielichowego. W trzech turach rozdrobnić wszystkie składniki. Przelać do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i stale mieszając gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem z dyni, żółtej soczewicy i papryki
Składniki:
-2 liście laurowe,
-łyżeczka kuminu, całego
-1/2 łyżeczki czarnej gorczycy,
-1/2 łyżeczki adżwanu,
-łyżeczka kurkumy,
-1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
-kolendra
-3 ząbki czosnku,
-2 cm imbiru,
-mała cebula,
-1 kg puree z dyni,
-szklanka żółtej soczewicy,
-pęczek natki pietruszki ,
-2 żółte papryki,
-2 łyżki masła klarowanego ,
-sól, do smaku
Wykonanie
Paprykę pokroić na nieduże kawałki i grillować (lub piec) aż skórka mocno się spiecze i pokryje bąblami. Gorącą zawinąć na kilka minut w folię aluminiową, następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i imbir obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Soczewicę przepłukać na sitku. Masło rozgrzać, wrzucić liście laurowe, kumin, gorczycę i adżwan. Prażyć chwilę, aż przyprawy zaczną strzelać i pachnieć. Dodać czosnek, cebulę, imbir, podsmażyć aż cebula lekko się zrumieni, następnie wrzucić grillowaną paprykę, po chwili kurkumę, ostrą paprykę. Wyłożyć puree z dyni, soczewicę i ok. 3 szklanek wody. Przykryć i na małym ogniu gotować ok. 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, wyciągnąć liście laurowe i zmiksować zupę na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej wody (my lubimy gęste kremy). Ponownie zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mieloną kolendrą.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem cebulowy
Składniki na 2 porcje:
-4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
-3 łyżki masła
-1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki gęstej śmietany 18%
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-2 kromki chleba + oliwa z oliwek
-4 łyżki startego sera żółtego
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron. Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Kremowa zupa marchewkowa
Składniki:
-8-9 średnich marchewek
-4 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki startego imbiru
-1 papryczka chili
-400 ml bulionu warzywnego
-1 średnia cebula
-4 ząbki czosnku
-natka pietruszki
-sól, pieprz
-prażone pestki dyni lub słonecznika
Wykonanie
Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. W małym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić starty imbir, pokrojony w plasterki czosnek i chili – pozbawione pestek. Podgrzewać kilka minut, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia. W osobnym rondlu rozpuścić 4 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę, dusić 3 minuty, do niej dodać marchewkę i dusić na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodać czosnek i chilli, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z prażonymi ziarnami słonecznika, lub dyni i natką pietruszki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem z rzodkiewki
Składniki:
-1/2 kg rzodkiewki
-2 duże ziemniaki
-kawałek selera
-1 mały por, biała i zielona część
-1 litr bulionu warzywnego
-1/3 kostki masła
-100 g śmietanki 30%
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki, seler obrać, pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać i dusić w nim warzywa przez 10 minut. Rzodkiewkę umyć, rozdrobnić, przekrawając ją na pół, lub na cztery. (kilka rzodkiewek można odłożyć do dekoracji) Wrzucić do garnka i dusić kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zalać 1/4 bulionu, zmiksować wszystko na na gładko i dodać resztę bulionu. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem z białych szparagów
Składniki dla 4 osób:
-600 g białych szparagów
-2 ziemniaki
-1 cebula
-100 ml oliwy z oliwek
-1 litr rosołu warzywnego
-200 ml śmietany 36%
-80 g krewetek
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-1/2 łyżeczki sambal oelek (użyłam 1/2 ostrej papryczki)
-1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
-cukier, sól czosnkowa, pieprz do smaku
Wykonanie
Bulion zagotować, dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do wywaru. Szparagi umyć, obrać i włożyć do wywaru. Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i zabielić śmietaną. Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i sambal oelek (papryczkę pokroiłam w cienkie plasterki). Usmażyć na patelni i podawać wraz z zupą. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem z fasolki szparagowej
Składniki na ok. 4 porcje:
– 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ok. 1 kg)
-1 litr wody
-2 kostki rosołowe drobiowe
-2 serki topione śmietankowe
-200 ml śmietanki 30 %
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz
-kilka kromek chleba
-masło
Wykonanie
Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe i fasolkę. Gotować ok 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 3 łyżkach śmietanki, dodać resztę śmietanki. Wszystko wlać do garnka i zamieszać. Serki topione pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować kilka minut, mieszając. Całość zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować masłem i pokroić w kosteczkę. podsmażyć na suchej patelni, aż grzanki ładnie się zrumienią. Zupę rozlać na talerze, posypać grzankami i natką.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem kokosowo – marchewkowy
Składniki:
-5 marchewek
-250 ml mleka kokosowego
-chili
-cebula
-ząbek czosnku
-1-2 gałązki mięty
-olej sezamowy
-1 łyżeczka garam masala (dałam po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej)
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka kminku
-1/2 łyżeczki mielonej kolendry
-sól
-pieprz
Wykonanie
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Chili przekroić na pół, usunąć pestki, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego. zeszklić cebulę i czosnek. Dołożyć chili, curry, garam masala, smażyć 2 minuty. Marchewki włożyć do garnka, zalać mlekiem kokosowym, wrzucić zawartość patelni. Gotować ok. 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku kminkiem i kolendrą, solą i pieprzem, zagotować. Mięte umyć, osuszyć. Zupę nalać do miseczek i ozdobić listkami mięty.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Zupa krem z cukinii
Składniki:
-2 średnie cukinie
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1/4 kostki masła
-1 łyżeczka imbiru
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżeczki curry
-sól
-pieprz
Wykonanie
W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodać obraną i pokrojoną cukinię, chwilę podsmażyć, następnie przykryć i dusić aż cukinia zmięknie.
Gdy cukinia będzie miękka, całość zmiksować. Dolać wody, tyle by uzyskać zupę gęstości takiej jaką lubimy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i curry. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Krem cukiniowo – paprykowy
Składniki:
-150 g pieczarek
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-700 g cukinii
-400 ml bulionu warzywnego
-listek laurowy
-sok z cytryny
-150 g topionego serka śmietankowego
-sól, pieprz
Wykonanie
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć. Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na oleju pozostałym ze smażenia pieczarek, po czym przełożyć je do garnka, dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz część pieczarek. Całość zalać bulionem, dolewając jeszcze 200 ml wody. Wcisnąć sok z cytryny, wrzucić listek laurowy, doprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut. Wyjąć listek i wszystko zmiksować. Dodać pokrojony serek topiony i podgrzewając zupę na małym ogniu mieszać aż serek się rozpuści. Zupę podawać z grzankami i wcześniej odłożonymi pieczarkami.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
SMACZNEGO!!!
zobacz również:
-
Dania z grilla – różne przepisy
-
Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
-
Torty i ciasta ze szpinakiem – przepisy
-
Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania