Szpinak to niezwykle cenne warzywo, wykorzystywany zazwyczaj do wytrawnych potraw. Mamy dla Was kilka przepisów na słodkie torty z dodatkiem szpinaku…
Torcik szpinakowy z twarogiem
Składniki:
-3 jajka
-1 łyżeczka wanilii
-1 1/2 szklanki cukru
-1,5-2 szklanki świeżego szpinaku (nie mrożonego)
-3/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
-2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
-2 szklanki mąki przesianej z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
Lukier
-700g serka śmietankowego
-2 szklanki cukru pudru
-1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 1/2 łyżki mleka (dodać więcej, jeśli krem jest zbyt gęsty)
PRZYGOTOWANIE
Jajka, wanilię, cukier, sok z limonki i szpinak przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Następnie powoli wlewać olej, krótko zmiksować.
Stopniowo dodawać przesiane suche składniki. Lekko posmarować wierzch tortownicy o śr. 18cm, wyłożyć pergaminem, a następnie wlać ciasto. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
Serek zmiksować z cukrem pudrem, wanilia i mlekiem. Kremem przełożyć warstwy ciasta, posmarować również jego wierzch oraz boki.
Tort szpinakowy z bitą śmietaną
Składniki:
-3 jajka
-1 ½ szklanki cukru
-2 szklanki mąki
-½ szklanki oleju
-½ lub 1 szklanki puree ze szpinaku
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
-250-300 gr bitej śmietany
Wykonanie
W szerokiej misce wymieszać cukier i jajka na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej rzepakowy i szpinak. Następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę. Mieszać przez 3-4 minuty do uzyskania gładkiej mieszaniny. Następnie wlać do wysmarowanej tortownicy o poj. 3 litrów.
Piec w nagrzanym piekarniku w 175st przez około 30-40 minut. Pozostawić do schłodzenia, a następnie wyjąć z formy i przekroić. Odciąć po ½ cm szerokości boków i pokruszyć. Odłożyć na bok. Umieścić ciasto na talerzu, przełożyć bitą śmietaną , posmarować również na wierzchu równomiernie. Następnie wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Ciasto szpinakowe
Składniki:
-500g świeżych liści szpinaku
-4 jajka, oddzielone
-150g białego cukru pudru
-Zmielone migdały blanszowane 200g
-Szczypta gałki muszkatołowej
-Szczypta soli
-Masło / margarynę do smarowania
-Płatki migdałów do dekoracji
-Cukier puder (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Umyć szpinak i bez suszenia, umieścić go w głębokim rondlu na średnim ogniu. Przykryć i dusić tak przez 5-7 minut. Kiedy szpinak zmięknie, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia i odcisnąć z nadmiaru wody. Ubić żółtka z cukrem aż do uzyskania kremowej konsystencji, najlepiej za pomocą robota kuchennego. Dodać zmielone migdały, gałkę muszkatołową, sól i wyciśnięty szpinak i dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka mikserem, aż staną się bardzo sztywne. Powoli dodać je do reszty mieszanki. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 22 cm. Piec przez około 40 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie, następnie umieścić na talerzu ciasto i polukrować lub oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi.
Zielony przekładaniec z wanilią
Ciasto:
-174 g (3/4 szklanki), białka jaj, świeże
-1/2 szklanki Mleko niesłodzone
-96g (1/2 szklanki) Cukier waniliowy domowej roboty
-14g (1 łyżka stołowa) Olej z pestek winogron (lub innego neutralnego oleju)
-2 łyżeczki Stevii Extract
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-216 g (3/4 szklanki + 2 łyżki) niesłodzonego soku jabłkowego
– 1/2 szklanki szpinaku
-1 łyżka soku z cytryny
-1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
-15g (3 łyżki) niesłodzonego kakao w proszku
-120 g (1 szklanka) Mąki owsianej
-120 g (3/4 szklanki) mąki ryżowej
-30g (3 łyżki) Skrobii kukurydzianej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżka octu
Lukier:
-72g (1/4 szklanki + 1 łyżka stołowa) Jogurt u
-36g (3 łyżki) masła
-180g + 3 łyżki Cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Białka jaj ubić na sztywno, dodać mleko migdałowe, cukier puder, olej i ekstrakty. Dodać szpinak i sok jabłkowy, sok z cytryny i wymieszać na gładką masę. Wymieszać z barwnikami i kakao. W małej misce wymieszać mąkę owsianą, mąki ryżowej, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać przesiane suche produkty i ocet. Przelać do formy, piec około 40 minut. Przestudzić i przekroić.
Na lukier:
W dużej misce zmieszać dodać jogurt i masło, dodać cukier puder. Lukrem przełożyć ciasto, posmarować wierzch i boki. Można posypać odrobiną pokruszonego ciasta.
Wakacyjny tort szpinakowy
Ciasto:
-4 jajka (w temperaturze pokojowej),
-2 szklanki cukru pudru
-3/4 szklanki oleju roślinnego
-4 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka skórki z pomarańczy i skórkę z cytryny
-2 i 1/4 szklanki puree ze szpinaku
-1 łyżka soku pomarańczowego
-2 łyżki soku z cytryny
-1 opakowanie cukru waniliowego
Lukier:
-3 szklanki mleka
-3/4 szklanki mąki
-2 jajka
-3/4 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki mąki kukurydzianej
-łyżka masła
-1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 łyżeczka skórki pomarańczowej
-1 łyżeczka skórki z cytryny
-1 łyżka soku pomarańczowego
-1 łyżka soku z cytryny
-Szczypta czerwonego barwnika spożywczego
-Biała czekolada do dekoracji
Wymieszać jajka i cukier w misce, ubijać przez jedną minutę. Dodać mleko, dodać mąkę i skrobię kukurydzianą, wymieszać. Przełożyć do garnka i gotować stale mieszając. Dodać sok z cytryny, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dodać masło i gotować przez dodatkowe 2 do 3 minut. Dodać 2 do 3 kropli czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać.
W dużej misce ubić jajka z cukrem przez 3 do 4 minut, a następnie dodać olej i mieszać, aż się połączą. Dodać szpinak i wymieszać, następnie dodać skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cukier z dodatkiem wanilii. Teraz dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia cały czas mieszając. Wlać ciasto do trzech równych tortownic. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st i piec przez 25 minut Ostudzić. Równo skroić boki ciasta, odcięte ciasto pokruszyć i odłożyć do dekoracji. Ciasta przełożyć kremem, posypać pokruszonym ciastem. Posypać posiekaną białą czekoladą na wierzchu. Schłodzić.
Wytrawny tort szpinakowy
Ciasto:
-300 g szpinaku
-3 białka jaj
-2 jajka
-8 czubatych łyżek mąki
-1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem:
-450 g kwaśnej śmietany
-200 g serka śmietankowego
-Żelatyna 1 opakowanie
-100 g sera żółtego (drobno startego)
-100-150 g serka naturalnego
-1-2 jajka na twardo (drobno starte)
-garść zielonych oliwek (nadziewane anchois)
-1/2 pęczka koperku do dekoracji
Szpinak oczyścić z łodyg i umyć. Gotować kilka minut na parze. Umieścić w blenderze i z ząbkami czosnku i 2 jajkami. Zmiksować. Dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę. Połączyć ze szpinakiem. Piec ok. 30 minut w temp. 180st w tortownicy o śr. 20cm. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w ½ szkl wrzątku. Śmietanę i serek wymieszać na gładki krem. Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki majonezu. Dodać żelatynę i wymieszać. Ciasto posmarować bardzo cienką warstwą śmietanki. Posypać równomiernie żółtym serem. Na nim umieścić starte jajka i pokrojone oliwki w plastry. Wylać resztę śmietanę rozsmarować. Pozostawić ciasto na kilka godzin w lodówce, aby stężało. Udekorować według uznania.
zobacz również:
Cytrynowe desery, ciasta i torty – przepisy
Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy
Ciasta z gruszkami – różne przepisy
Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy