Dania z grilla inaczej – pomysłowe przepisy

15 sierpnia 2024, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Sezon grillowy może trwać przez cały rok, pora więc poszukać inspiracji na różne potrawy z grilla. Możemy grillować nie tylko mięso, ryby czy kiełbasę, ale też warzywa, pieczywo, a nawet przygotowywać smaczne desery. Warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i akcesoria, ponieważ jakość przygotowanych potraw zależy w dużej mierze właśnie od wysokiej jakości sprzętu.

 

dania rózne z grilla

Wybór grilla już zależy od Was, producenci prześcigają się w proponowaniu nam różnych jego rodzajów: poprzez tradycyjne na węgiel drzewny, elektryczne, gazowe itp. Już dzisiaj jednak możesz grillować stosując grill elektryczny, który można umieścić na balkonie i tarasie, szczególnie, że tego rodzaju grille posiadające np. specjalną rynienkę na wodę, nie dymią oraz nie wydzielają brzydkiego zapachu.

 

Grillowany kurczak po tajsku

Składniki:kurczak po tajsku!
700 g filetu z piersi kurczaka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki obsypki kaukaskiej,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki soku z limonki,
łyżeczka brązowego cukru,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki pieprzu,
ogórek,
natka pietruszki.

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2cm paski. Podawać ze świeżym ogórkiem i posiekaną natką pietruszki.

 

Żeberka w piwie jeżynowym

Żeberka w piwie-500g żeberek wieprzowych,
-200ml piwa o smaku jeżynowym,
-2 liście laurowe,
-5 ziaren jałowca,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-2 ząbki czosnku,
-sól, pieprz.

 

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
W moździerzu utrzeć ziarna jałowca z papryką, bazylią, majerankiem i posiekanym drobno czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Ułożyć w pojemniku próżniowym, zalać piwem, dodać liście laurowe. Szczelnie zamknąć, odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą.

Grillowane piersi kurczaka po chińsku

– 2 piersi z kurczaka Nasz kurczak
-1 łyżka miodu
-sok i skórka otarta z1/2 cytryny
-sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
-1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków grill kurcz po chinsku
-1 łyżka białego octu winnego
-1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżka wódki
-1 łyżka oleju rzepakowego
-sól, pieprz do smaku.

Sos:
-Sok i skórka z jednej pomarańczy
-Sok i skórka z jednej cytryny
-2 łyżki miodu
-1/4 szk sosu sojowego
-1/2 rozpuszczonej kostki masła
-zioła.

Dodatkowo:
-1 opak makaronu ryżowego
-1 papryka czerwona
-1 papryka żółta.
Pierś z kurczak myjemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy pierś z kurczaka. ostawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy, oczyszczamy kroimy na grube paski. Pierś z kurczaka osączamy z marynaty. Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i paprykę na patelnię/grilla i pieczemy z każdej strony po kilka minut. Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.

 

Szaszłyki drobiowe po grecku

Greckie szaszłyki!!1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
4 plastry wędzonego boczku,
4 suszone pomidory w oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżeczka tymianku,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku. Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Opiekać na grillu ok. 30 minut.

Aromatyczne udka z kurczaka

udka z grilla-4 udka
-4 gałązki kolendry
-łyżka nasion kolendry
-2 łyżki miodu
-łyżeczka czarnego pieprzu
-2 łyżeczki mielonej kurkumy
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki sosu sojowego

 

Nasiona kolendry uprażyć na suchej patelni, połączyć ze składnikami marynaty. Udka ponacinać w kilku miejscach. Polać marynatą, odstawić do lodówki na 2 godz. Kilka razy obrócić. Upiec na grillu. Podaję go z sałatką z ogórka.

 

Argentyńskie szaszłyki z grilla

Argentyńskie szaszłyki!!-60 dag filetu z kurczaka,
-sól,
-pieprz,
-1/2 szkl. oleju rzepakowego,
-1/2 łyżeczki oregano,
-łyżeczka słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-3 ząbki czosnku,
-czerwona i żółta papryka,
-2 pomidory,
-2 cebule.

 

Mięso umyć, pokroić w kostkę średniej wielkości. W misce zmieszać olej ze słodką i ostrą papryką oraz z oregano Doprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek. Mięso włożyć do marynaty i marynować ok. 1-2 godz. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, umyte pomidory i obrane cebule pokroić w ósemki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian kurczaka, pomidory, cebule i papryki. Grillować ok. 20 min, w między czasie obracając szaszłyki.

 

Karkówka z pieczonym czosnkiem i cytryną

kg karkówki

główka czosnku

cytryna

2 łyżki oleju

łyżeczka mielonej papryki

sól, pieprz

rozmaryn lub majeranek świeży

Karkówkę umyć, pokroić w plastry, oprószyć solę i pieprzem. Główkę czosnku przekroić na pół, z cytryny wycisnąć sok  i skropić mięso. Olej wymieszać z papryką i dodać do marynaty. Posmarować mięso marynata i odstawić na godzinę. Na tackach do grillowania układać plastry mięsa, czosnek i cytrynę w plasterkach. Grillować kilka minut z każdej strony, po upieczeniu z czosnku wyciskamy miąższ i smarujemy nim mięso.

Pijany kurczak opasany boczkiem

Pijany kurczak!-1/2 kg filetu z kurczaka,
-6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
-8 średnich pieczarek,
-1/2 czerwonej cebuli,
-kieliszek białego wina,
-2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
-sok z 1/2 cytryny,
-rozmaryn,
-sól, pieprz,
-5 łyżek oliwy.

 

Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki, można lekko rozbić. Wino wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarek i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec na grillu ok. 30 minut, często obracając.

Grillowana pierś z mozarellą

grill pierś z moz.– 2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka
– 10 zielonych oliwek
– 4 piersi z kurczaka
– 1 ser mozzarella
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Każdą natnij tak, aby powstała kieszeń. Natrzyj je oliwą i przyprawą. Oliwki posiekaj, a mozzarellę pokrój na 4 plastry. Do każdej kieszeni włóż po jednym kawałku sera i ¼ oliwek. Tak przygotowane piersi z kurczaka smaż na grillu po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe mięso pokrój pod skosem na pół i podawaj z sałatą.

 

Ogniste ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla!-10 dużych ziemniaków,
-5 łyżeczek masła,
-5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro.
Przyprawę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały. Ziemniaki wyszorować. Naciąć „na krzyż” i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć również po łyżce przyprawy. Ziemniaki ułożyć na folii aluminiowej, szczelnie zawinąć tworząc sakiewki. Opiekać na grillu około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Można również ziemniaki najpierw trochę obgotować, dzięki czemu grillowanie zajmie nam jedynie jakieś 10-15minut.

Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym

łosoś z grilla-4 dzwonka świeżego łososia (ok. 2 cm)
-sok z jednej cytryny
-Sos czosnkowy
-olej
-sól
-grubo mielony pieprz
Łososia doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wysmarować olejem folię aluminiową i zawinąć w nią każde dzwonko. Tak przygotowanego łososia piec na ruszcie na średnim ogniu po ok. 6-7 minut z każdej strony. Podawać z Sosem czosnkowym.

Grillowany ziołowy chlebek

Chlebek z grilla!-chleb,
-100g masła,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/2 łyżeczki oregano,
¬-szczypta rozmarynu,
-1/2 łyżeczki estragonu,
-2 ząbki czosnku,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
-świeżo zmielony czarny pieprz.

Masło stopić, dodać drobno posiekany czosnek oraz wszystkie pozostałe posiekane przyprawy (możecie użyć również suszonych), dokładnie wymieszać. Masłem smarować kawałki chleba z jednej lub z obu stron. Opiekać na grillu ok. 5 minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do dań mięsnych z grilla.

 

Grillowane owoce morza

grill owoce morza-2 świeże ośmiorniczki
-10 mini świeżych kalmarów
-500 g krewetek królewskich w pancerzach
-6 dużych ziemniaków
-1/2 szklanki oliwy z oliwek
-2 pęczki natki pietruszki
-6 ząbków młodego polskiego czosnku
-sok z jednej dużej cytryny
-1 łyżka przyprawy do ziemniaczków
-sól czosnkowa
-1/2 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki garam masala
-pieprz
-roszpunka
-2 litry wody
-1 bulionetka warzywna lub włoszczyzna
-4 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-2 ziarenka jałowca

Owoce morza dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę lub bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą krewetki zanurzamy i po chwili wyławiamy i odkładamy na papierowy ręcznik. To samo później robimy z kalmarami. Krewetki i kalmary max 30 sekund we wrzątku. Na sam koniec powoli zanurzamy macki ośmiornicy tak aby poskręcały się macki, i zanurzamy całą ośmiornicę. Trzymamy we wrzątku około 15-20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik. Brytfankę aluminiową do grilowania lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następowanie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i kładziemy na kratce grilla, jeżeli jest możliwość przykrycia grilla klapą to to robimy aby powstał termoobieg. Grillujemy 60-70 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i pokrywkę i grillujemy przez kolejne 15-20 przekładając zawartość brytfanki (tzn mieszamy zawartość).
Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki.

Roladki z grillowanej cukinii

Roladki z cukinii!-mała cukinia,
-50g koziego sera,
-1/2 pęczka bazylii,
-2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego,
-sól morska,
-pieprz czarny świeżo mielony,
-łyżka natki pietruszki,
-2 łyżki soku z cytryny.

 

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie ułożyć trochę odciśniętego szpinaku oraz listki bazylii. Oprószyć dolą i pieprzem, zrolować. Podawać np. na liściach rukoli.

Grillowane kolby kukurydzy

kolby z grilla-dwie świeże kolby kukurydzy
-łyżkę masła
-sok z połówki limonki
-sól do smaku, ew. odrobina sosu z ostrej papryki
Kukurydzę obierz i połóż na rozgrzanym ruszcie grillowym, opiekaj, aż będzie miękka (10-15 minut). Następnie posmaruj kolby masłem i dopraw do smaku solą oraz sosem chilli.

Grillowane bakłażany

grill bakłażany– 2 bakłażany
– 1 cebula
– 20 dag pomidorów koktajlowych
– 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej
– 1 opakowanie tofu
– 10 dag zielonych oliwek
– 4 łyżki oliwy
– zioła prowansalskie
– kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii
– sól
– pieprz kolorowy
– 7 pieczarek
– oliwa z oliwek

Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem pokrojonymi pieczarkami, doprawić pieprzem, solą, bazylią suszoną.
Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz , oliwę z oliwek, bazylię. Do tak sporządzonej marynaty wkładamy tofu i zostawiamy na 2 h. Później grillujemy około 10 minut, razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połowę. Do farszu dodajemy pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszamy z tofu grillowanym i pokrojonym na kawałki. Bakłażany napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku

Grillowane pomidory

grill pomidory-3 duże pomidory
-3 jajka małe
-Kawałek sera feta
-sól
-pieprz
-bazylia
-1 cebula czerwona
-4 pieczarki

 

Pomidory umyj i osusz, ostrym nożem odkrój wierzchy. Wydrąż miąższ. Cebule pokrój i usmaż, dodaj do niej pokrojone pieczarki, dopraw sola, pieprzem, bazylią. Farszem napełnij pomidory do 3/4 wysokości, na wierzch każdego wbij jajeczka, posyp serem feta. Pomidory ułóż – każdy osobno – na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Piecz na grillu ok. 20minut.

Grillowane pieczarki

grill pieczarki-ok. 10 sporych pieczarek
-kulka mozzarelli 120 g
-duży pęczek natki pietruszki
-50 g orzechów włoskich
-ząbek czosnku
-garść parmezanu
-1/4 szklanki oliwy
-skórka i sok z połowy cytryny
-sól pieprz
Pieczarki oczyścić umyć i pozbawić trzonków. Składniki pesto zmiksować na gładką masę. Napełniać pesto kapelusze pieczarek i na każdym kłaść po kawałku mozzarelli. Tak przygotowane pieczarki ułożyć na tacce do pieczenia na grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować ok 15 – 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu, aż pieczarki się dobrze podpieką od spodu, a mozzarella rozpuści na wierzchu.

Grillowane naleśniki

Ciasto naleśnikowe:Grillowane nalesniki
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-3 łyżki oleju
-100 g mąki
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Farsz:
-5 jajek ugotowanych na twardo
-1/2 szklanki mrożonego groszku
-1 kulka mozzarelli 125 g
-1 cebulka czerwona
-15 filecików anchois
-sól, pieprz do smaku
-dodatki: majonez, rzeżucha

Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 15 minut. Groszek ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Jajka pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Wymieszać wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Anchois lekko osączyć z oliwy, mozzarellę pokroić na paski. Na spryskanej odrobiną oleju patelni smażyć z obu stron blade naleśniki – wyszło 5 sztuk. Naleśniki faszerować sałatką jajeczną z groszkiem, mozzarellą i po 3 anchois na sztukę. Zawinąć, a brzegi wcisnąć do środka. Układać złożoną stroną do dołu na karbowanej patelni lub grillu elektrycznym. Grillować chwilę z obu stron do zarumienienia. Podawać z majonezem lub sosem majonezowo-jogurtowym i zieleniną, np. rzeżuchą.

Grillowane kanapki

SKŁADNIKI (na 2 solidne kanapki):gril kanapki
-6 kromek chleba tostowego (u mnie chleb 3 ziarna)
-150 g filetu z piersi kurczaka
-1/2 kulki mozzarelli
-8 średnich pieczarek
-2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej
-ok. 20 czarnych oliwek
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól, pieprz
-1 łyżeczka masła
-oliwa z oliwek
-majonez
-dodatki: świeże, chrupiące warzywa na talerzu, np ogórek, rzodkiewka, papryka

Filet z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, grillować na naoliwionej powierzchni grilla z obu stron (jeśli jest zbyt gruby, zawinąć w folię aluminiową i dopiec 10 min w temp 180 stopni). Pokroić skośnie na plastry, trzymać zawinięte w folii, w ciepłym miejscu.
Pieczarki pokroić na cienkie plastry i przesmażyć przez 15-20 minut na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie kromki chleba podpiec z obu stron na mocno rozgrzanym grillu do momentu pojawienia się brązowych pasków.
Sałatę poszatkować, mozzarellę pokroić na plastry. Oliwki zmiksować blenderem na niskich obrotach z posiekanym czosnkiem, doprawić natką, solą i pieprzem. Kromkę zgrillowanego chleba posmarować cienko majonezem, nałożyć pastę z oliwek, sałatę i mozzarellę. Położyć kolejną kromką, posmarować ponownie majonezem i obłożyć plastrami kurczaka oraz pieczarek (jeśli ktoś lubi może również dodać ketchup). Zwieńczyć trzecią kromką grillowanego tosta. Tak samo postąpić z drugim sandwichem. Podawać z chrupiącymi warzywami.

Grillowane gruszki nadziewane wątróbką

grill gruszki– 4 twarde duże gruszki
– 25 dag wątróbki drobiowej
– 1 cebula
– 10 dag sera lazur
– 2–3 suszone śliwki kalifornijskie
– 2 łyżki żurawiny suszonej
– 4 łyżki masła
– 2 łyżki winiaku
– 1 łyżka mąki
– sok z cytryny
– oregano
– mielona papryka
– sól, pieprz
– 1 Cukinia
-5 łyżek sera białego
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-5 pomidorków koktajlowych
Wątróbki umyj, oczyść z błonek i obtocz w mące. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbkę i smaż razem 5 minut. Skrop winiakiem. Oprósz solą, pieprzem, oregano i mieloną papryką. Po ostudzeniu wątróbkę pokrój na niewielkie kawałki. Śliwki drobno posiekaj i wymieszaj z serem lazur. Gruszki umyj i osusz. Z każdej zetnij grubszy podłużny plasterek tak, aby ogonek pozostał. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami. Skrop środki sokiem z cytryny. Następnie napełnij nadzieniem. Na wierzchu połóż wiórki masła. Tak przygotowane gruszki ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut. Cukinie kroimy na podłużne plastry i grillujemy. Ser rozrabiamy z jogurtem , doprawiamy solą, pieprzem. Każdy plaster cukinie smarujemy serem i zwijamy w ruloniki, Pomidorki kroimy na pól i grillujemy. Układamy na cukinii.

Grillowane ananasy z nutellą

Grillowane ananasy!-puszka ananasów,
-100g serka mascarpone,
-laska wanilii,
-łyżka cukru pudru,
-2/3 szkl. kremu czekoladowego np. Nutella,
-6 łyżek śmietanki 30%.

 

Ananasy odsączyć i ułożyć na grillu, opiekać z każdej strony przez 3 minuty. Serek mascarpone dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz nasionami z laski wanilii. Krem czekoladowy oraz śmietankę przełożyć do garnka, podgrzewać aż masa się stopi. Ananasy podawać z odrobiną serka, polać sosem czekoladowym.

Grillowane figi i truskawki

grill gruszki-truskawki
-figi
-ser mascarpone
-drobny brązowy cukier
-miód
-kilka pistacji
-masło

 

Ser mascarpone mieszamy z brązowym cukrem według własnych upodobań. Pistacje siekamy. Truskawki i figi kroimy na połówki. Nagrzewamy grill elektryczny (średnia moc). Rozpuszczamy odrobinę masła na ruszcie, układamy owoce stroną wewnętrzną do rusztu. Grillujemy kilka minut. Truskawki miękną bardzo szybko, dlatego lepiej ułożyć je nieco później niż figi. Przygotowane owoce podajemy z mascarpone, polewamy miodem i posypujemy pistacjami.

 

Grillowane banany

grill banany-banany
-korzenna przyprawa (mieszanka) do deserów
-lody śmietankowe
-mleczna czekolada
-mleko
-(brandy)
Banany w skórce kładziemy na grillu w momencie, gdy zaczyna dogasać. Po ok. 15 minutach, w zależności od nagrzania grilla, przekładamy na drugą stronę. Banany powinny zrobić się czarne i miękkie. Kładziemy na talerzu, rozkrawamy wzdłuż i obieramy. Posypujemy mieszanką korzenną do deserów, np. kardamon, cynamon, brązowy cukier. Podajemy z kulką lodów śmietankowych i dekorujemy sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy: mleczną czekoladę rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę mleka, można dodać odrobinę brandy .

 

zobacz również:

 

  1.  Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

  2. Wiosenne pomysłowe sałatki

  3. Krewetki – różne sposoby przyrządzania

  4. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego