Makaron udon z słodko-kwaśnym sosem

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na szybko – tu jest w wersji jarskiej ale można dołożyć mięso.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 20 dag ugotowanego makaronu Udon ( lub odpowiednio ugotować 2 porcje suchego )
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 szklanki ( pół puszki średniej lub cała mała ) pędów bambusa ( krojonych w słupki )
  • 1 marchew
  • 1 por ( biała część )
  • 2 łyżki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej białej rzodkwi ( lub rzodkiewki )
  • sos chili słodko-kwaśny ( Tao-Tao )
  • sos chili z ananasem ( Tao-Tao )
  • sos sojowy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny  grubo mielony
  • cukier trzcinowy
  • 1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
  • 1 szklanka wody

Pokroić warzywa – marchew w cienkie słupki , papryki w paseczki, por w pól plasterki. Odsączyć bambus . W woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć mieszając 10 minut. Dodać imbir .Wlać wodę i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić koncentratem , sosem chili słodko-kwaśnym , sosem chili z ananasem , pieprzem , cukrem , sosem sojowym .Dusić  jeszcze 5 minut . Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , wlać do sosu i zagotować .

Makaron Udon wrzucić na 5 minut na wrzątek ( lub ugotować wg podanego na opakowaniu przepisu ) .Odcedzić . Ułożyć w miseczce lub na talerzu. Polać sosem . Posypać szczypiorem.

Można razem z sosem podać usmażoną pokrojoną w paseczki doprawioną na ostro pierś z kurczaka , schab lub małe pulpeciki .

file1311016196