Makaron udon z słodko-kwaśnym sosem
Na szybko – tu jest w wersji jarskiej ale można dołożyć mięso.
Czas :30 minut
Składniki :
- 20 dag ugotowanego makaronu Udon ( lub odpowiednio ugotować 2 porcje suchego )
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 szklanki ( pół puszki średniej lub cała mała ) pędów bambusa ( krojonych w słupki )
- 1 marchew
- 1 por ( biała część )
- 2 łyżki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej białej rzodkwi ( lub rzodkiewki )
- sos chili słodko-kwaśny ( Tao-Tao )
- sos chili z ananasem ( Tao-Tao )
- sos sojowy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny grubo mielony
- cukier trzcinowy
- 1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
- 1 szklanka wody
Pokroić warzywa – marchew w cienkie słupki , papryki w paseczki, por w pól plasterki. Odsączyć bambus . W woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć mieszając 10 minut. Dodać imbir .Wlać wodę i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić koncentratem , sosem chili słodko-kwaśnym , sosem chili z ananasem , pieprzem , cukrem , sosem sojowym .Dusić jeszcze 5 minut . Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , wlać do sosu i zagotować .
Makaron Udon wrzucić na 5 minut na wrzątek ( lub ugotować wg podanego na opakowaniu przepisu ) .Odcedzić . Ułożyć w miseczce lub na talerzu. Polać sosem . Posypać szczypiorem.
Można razem z sosem podać usmażoną pokrojoną w paseczki doprawioną na ostro pierś z kurczaka , schab lub małe pulpeciki .