Jajka faszerowane kawiorem oraz wasabi
Czasem trzeba zrobić coś szybkiego z tego, co jest w domu, tak by „rwało oczy”.
Czas: 15 minut
Składniki:
kilka jajek ( trzeba liczyć 2-3 połówki na osobę )
mięso raków w zalewie ( malutki słoiczek warto zawsze mieć w zapasie )
majonez
cawiart czerwony ( taki ,,kawior” z alg lub czerwony kawior ) – odrobina do dekoracji
cawiart zielony o smaku Wasabi ( taki ,,kawior ” z alg o smaku chrzanu Wasabi )
kilka listków natki pietruszki
kawałeczek czerwonej papryki
sos Sambal Oelek
chrzan Wasabi (pasta)
utarta na tarce jarzynowej rzodkiewka (1 na 3 jajka)
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać. Przekroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
Dekorować. Proponuję 3 wersje:
– mięso raków na majonezie rzodkiewkowym zmieszać odrobinę majonezu z utartą rzodkiewką), ułożonym na połówce jajka, posypane utartą rzodkiewką i obłożone mięsem raka,
– cawiart zielony na majonezie o smaku Wasabi (zmieszać odrobinę majonezu z chrzanem Wasabi) ułożonym na połówkach jajek, udekorowane zielonym cawiartem,
-cawiart czerwony na majonezie paprykowym (zmieszać odrobinę majonezu z Sosem Sambal Oelek i drobniutko pokrojoną papryką) ułożonym na połówkach jajek , udekorowane czerwonym cawiartem i paseczkami papryki + listki natki pietruszki.