Jajka faszerowane kawiorem oraz wasabi

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czasem trzeba zrobić coś szybkiego z tego, co jest w domu, tak by „rwało oczy”.

Czas: 15 minut

Składniki:

file1285437796

kilka jajek ( trzeba liczyć 2-3 połówki na osobę )

mięso raków w zalewie ( malutki słoiczek warto zawsze mieć w zapasie )

majonez

cawiart czerwony ( taki ,,kawior” z alg lub czerwony kawior ) – odrobina do dekoracji

cawiart zielony o smaku Wasabi ( taki ,,kawior ” z alg o smaku chrzanu Wasabi )

kilka listków natki pietruszki

kawałeczek czerwonej papryki

sos Sambal Oelek

chrzan Wasabi (pasta)

utarta na tarce jarzynowej rzodkiewka (1 na 3 jajka)

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać. Przekroić na połówki. Ułożyć na sałacie.

Dekorować. Proponuję 3 wersje:

– mięso raków na majonezie rzodkiewkowym  zmieszać odrobinę majonezu z utartą rzodkiewką), ułożonym na połówce jajka, posypane utartą rzodkiewką i obłożone mięsem raka,

– cawiart zielony na majonezie  o smaku Wasabi (zmieszać odrobinę majonezu z chrzanem Wasabi) ułożonym na połówkach jajek, udekorowane zielonym cawiartem,

-cawiart czerwony na majonezie paprykowym  (zmieszać odrobinę majonezu z Sosem Sambal Oelek i drobniutko pokrojoną papryką) ułożonym na połówkach jajek , udekorowane czerwonym cawiartem i paseczkami papryki + listki natki pietruszki.