„Skurczony” gulasz wg Buni

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam kurki – nie mogłam sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu.

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

50 dag wieprzowiny od szynki lub schabu (chudziutkie)

4 duże  cebule

25 dag kurek

2 łyżki masła

2 łyżki smalcu

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 łyżeczki mielonej papryki

1 kostka ,, Bulion wieprzowy Knorra ( lub inna ulubiona rosołowa )

1 kostka mięsna Knorra (lub inna ulubiona)

2 łyżki mąki

3 szklanki wody

1/2 szklanki pokrojonego koperku

Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie (często mieszając ). Dodać pokrojoną w piórka cebulę, kostkę mięsną i Bulion wieprzowy. Zalać 3 szklankami wody. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do połowy objętości.

Kurki oczyścić, większe przekroić – małe zostawić w całości. Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku.

Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem. Dodać do rondla.  Doprawić do smaku.

Gdy gulasz jest już gotowy dołożyć  kurki i koper, a potem dusić wszystko razem  przez moment, by smaki się połączyły.

Dodałam do gulaszu koper, choć to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący, ale kurki kojarzą mi się zawsze z lekko koperkową nutką. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę.

file1285437689



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz