Twaróg – różne rodzaje i przepisy na dania z twarogiem i serem twarogowym | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Twaróg – różne rodzaje i przepisy na dania z twarogiem i serem twarogowym

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

Twaróg jest skupiskiem witamin, aminokwasów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów.  Możemy wyróżnić kilka rodzajów białego sera. Są to przede wszystkim:

file1509539469

  • Śmietankowy – charakteryzuje się kremową, lekką konsystencją, smak jest bardzo delikatny. Najlepiej sprawdzi się na kanapkę, ponieważ bardzo łatwo go rozsmarować. 
  • Chudy – kruszy się, jest dosyć suchy. Przygotowując potrawy z chudego twarogu najczęściej dolewa się troszkę mleka, żeby nadać odpowiedniej konsystencji. 
  • Ricotta – Jest określany jako ser typu miękkiego. Jest używany przede wszystkim do ciast i deserów.
  • Wiejski – najbardziej zdrowa wersja twarogu. Możesz przygotować go samodzielnie, w internecie znajdziesz wiele wskazówek i przepisów. 

Biały ser nie smakuje najlepiej bez żadnych dodatków, warto go przyprawić, podkręcić smak – najwięcej możliwości mamy latem, kiedy w ogrodku rośnie świeży szczypiorek, ale i zimą możesz wyczarować wykwintny posiłek. 

Najbardziej popularnymi dodatkami do twarogu są:

  • Szczypiorek – szczególnie latem, pokrojony na kanapkę z serkiem twarogowym smakuje wybornie.
  • Czosnek – można wymieszać go z twarogiem i jogurtem. W wersji zimowej możesz dodać czosnek granulowany.
  • Rozmaryn – to przyprawa, która wyjątkowo komponuje się z twarogiem.

Krem warzywny z serem

Składniki:

  • 3 pieczone papryki
  • puszka pomidorów
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  •  szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Papryki obierz i włóż do rondelka. Dodaj pomidory, koncentrat, kostki rosołowe, wodę. Gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj na krem, przelej do miseczek. Do kremu wsyp pokruszony twaróg.

Farsz do pierogów ruskich

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków 
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki ugotuj, rozgnieć. Ostudzone ziemniaki wymieszaj z twarogiem i posiekaną, podsmażoną cebulą. Dopraw do smaku przyprawami. 

Sernik

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 100 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj twaróg, mleko i mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto przelej do formy, piec 20 minut w 200 st. C. Po upływie czasu zmniejsz temperaturę do 165 st. C. i piec jeszcze przez 50 minut. Można też przygotować spód do sernika z np: pokruszonych herbatników z dodatkiem masła.

 

zobacz również:

Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy

Wspaniałe serniki – przepisy

Pomysły na pyszne serniki – sprawdzone przepisy

Serniki – różne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...