Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy

8 czerwca 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zazwyczaj pieczemy serniki ze sprawdzonej rodzinnej receptury lub na zimno z dodatkiem słodkich owoców. Warto jednak pokusić się na serniki cytrusowe, np. pomarańczowe lub cytrynowe.

 

sernik!!!

 

Sernik wiedeński z nutką cytryny

Ciasto:Sernik wiedeński!
-125g masła lub margaryny,
-2 jajka,
-1/2 szklanki cukru,
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
– szklanka mąki pszennej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem.

Masa serowa:
-1kg półtłustego twarogu,
-5 jajek,
-cytryna,
-1 i 1/3 szklanki cukru,
-budyń śmietankowy,
-2 krople aromatu cytrynowego,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-125g masła lub margaryny.

Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto.
Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.

 
Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie

Spód:
-100 g gorzkiej czekolady
-80 g masła
-szczypta soli
-100 g cukru trzcinowego
-2 jajka sernik cytr na czek sp.
-1 żółtko
-2 łyżki kakao
-1 łyżka mąki
Sernik:
-1 kg sera (może być z wiaderka)
-3 cytryny (skórka i sok)
-200 ml mleka
-125 ml oleju
-3 jajka
-2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
-180 g cukru

Dodatkowo:
-200 ml śmietany kremówki
-świeże owoce do dekoracji
– Tortownica 26 cm, wyłożona pergaminem

Spód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj mąkę i kakao. Przelej na dno tortownicy.
Sernik: Jeśli użyjesz twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa razy. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wymnij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ułóż owoce.
Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.

 
Sernik pomarańczowy na cynamonowym brownie

Składniki na cynamonowe brownie:sernik pom na cyn br.
-120 g gorzkiej czekolady
-90 g miękkiego masła
-70 g cukru
-70 g mąki
-1 jajko
-1 żółtko
-1/2 – 2/3 łyżeczki cynamonu

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i wymieszaną z cynamonem mąkę. Zmiksować do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-17 minut. Po tym czasie odstawić by lekko przestygło.

Składniki na masę serową:
-750 g sera twarogowego (z wiaderka)
-250 g gęstej śmietany 18%
-5 dużych jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
-skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
-1 budyń waniliowy bez cukru

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować na średnich obrotach – tylko do chwili połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na spód brownie i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawić niskie naczynie do którego wlać szklankę gorącej wody. Piec około 60-70 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić i wstawić na 12 godzin do lodówki.

 
Sernik cynamonowo – pomarańczowy

Spód:Sernik cyn-pom3
-szkl. orzechów włoskich,
-1/2 szkl. płatków owsianych,
-50g herbatników maślanych,
-4 łyżki masła.

Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.

Masa serowa:
-500g półtłustego twarogu,
-500g serka mascarpone,
-3 jajka,
-szkl. cukru,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1/2 szkl. śmietany 18%,
-łyżka śmietankowego cappuccino,
-łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
-sok z 1/3 pomarańczy,
-szczypta cynamonu,
-100g gorzkiej czekolady.

Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.

 
Sernik Pomarańczowa delicja
Spód:pom. delicja
-1 szklanka mąki
-1 łyżka kakao
-100 g masła
-1 żółtko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-ew. 1 łyżeczka zimnej wody

Masa serowa:
-1 kg twarogu albo sera z wiaderka
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (bez miąższu)
-1 budyń śmietankowy
-skórka z 3 pomarańczy
-100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
-2 czubate łyżki kakao
-1/2 szklanki mleka

Galaretka:
-400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (należy przecedzić przez sitko)
-1 galaretka pomarańczowa

Polewa:
-150 g gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka
-3 łyżki masła
-2 łyżki cukru
-szczypta soli
-Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno formy. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko ( jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej 3-krotnie zmielić!). Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sok z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy i czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce, którą ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski), czekamy aż zacznie się rozpuszczać i mieszamy aż składniki się połączą. Lekko przestudzona polewą delikatnie polewamy sernik. Najlepiej jest to zrobić partiami polewamy częścią polewy, czekamy aż lekko zgęstnieje i później kolejna cześć polewy.

 
Sernik pomarańczowy

Ciasto kruche:sernik pomar.
-1,5 szklanki mąki z kłoskiem krupczatki
-1 jajko
-1 łyżka surowego kakao
-1/2 kostki margaryny
-1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 cukru waniliowego

Ciasto sernikowe:
-1 kg twarogu Wiejskiego półtłustego
-8 jajek
-2 szklanki cukru
-200g masła -1 budyń waniliowy Libella
-1 cukier waniliowy
– konfitura z pomarańczy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimną pokrojoną w plasterki margarynę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, ugnieść na jednolite i gładkie ciasto. Twaróg przepuścić przez maszynkę dwa razy. 8 żółtek utrzeć z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Do twarogu dodać masę z żółtek i stopione masło. Wymieszać delikatnie dodając budyń waniliowy. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i szczypty soli. Wymieszać bardzo delikatnie.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem kruchym wykleić dokładnie całą tortownicę. Następnie nałożyć równo ciasto sernikowe. Piec w temperaturze 185°C około 45-50 minut. Konfiturę pomarańczową rozsmarować na górze jeszcze ciepłego ciasta.

 

 zobacz również:

 

  1. Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
  2. Włoskie desery – przepisy na najpopularniejsze i klasyczne słodkości
  3. Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy
  4. Wszystkie kulinarne inspiracje

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz