Serniki – różne przepisy

10 lutego 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_food_desserts

Sernik to jedno z ulubionych ciast niemal wszystkich. Można dzisiaj znaleźć tysiące przepisów na to niezwykłe ciasto, które może być pieczone, gotowane lub przygotowywane na zimno. Pasują do niego różne dodatki, owoce, czekolada, galaretki, polewy. Oto kilka pomysłów na serniki w różnych wariantach.

SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Składniki na spód:
– 170 g ciastek digestive
– 70 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
– 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
– 2 jajka
_ser1– 3 łyżki soku z cytryny
– 2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 300 g truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.
Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SERNIK CZEKOLADOWY

Składniki ciasta czekoladowego:
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200g masła
– 3 jajka
– 4 łyżki śmietany
Składniki masy serowej:
– 1300 g  sera białego półtłustego
– 150g masła
_brownie-cheesecake-2a– 2 szklanki cukru pudru
– 10 jajek
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki esencji cytrynowej
– 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcierać dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodać cukier i ponownie mieszamy. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na części, owinąć folią i włożyć na conajmniej 2 godziny do zamrażalnika.
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać żółtka, cukier puder i nadal ucierając  dodać porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce. Dodać mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową.
Dwie części  zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy (wym. 28 x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę serową wyłożyć do formy, a na to zetrzeć pozostałe ciasto.
Sernik piec ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawić przez 10 – 15 minut w wyłączonym piekarniku.

SERNIK Z GALARETKĄ

Składniki:
– 2 galaretki (cytrynowa i truskawkowa)
_Cheesecake– 3 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (120 g każdy)
– biszkopty
– owoce do przybrania

Przygotowanie:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy galaretka osiągnie właściwą konsystencję wymieszać ją razem z serkami.
Okrągłą formę (26 cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na dnie biszkopty. Polać serkiem z galaretką, tak aby lekko przykryć biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać resztę masy serowej i znów poczekać aż stężeje.
W międzyczasie przygotować galaretkę truskawkową, którą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Kiedy zacznie tężeć, wylać na sernik. Schłodzić.

SERNIK MIGDAŁOWY Z POLEWĄ

Składniki spód:
– 160 g ciastek owsianych w czekoladzie
– 25 g mielonych migdałów
– 70 g stopionego masła
Składniki na masę serową:
– 500 g sera śmietankowego (Delfiko)
– 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu) – można zastąpić serkiem śmietankowym
– 1 szklanka cukru
_blueberry-cheesecake-01__57561_zoom– 4 duże jajka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki Amaretto
– 1 łyżka mielonych migdałów
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny – można zastąpić mąką pszenną)
Przygotowanie:
Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić.
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki. Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników.
Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 ºC, 45 – 50 w 160 ºC). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować polewą owocową.

SERNIK CHAŁWOWY

Składniki na spód:
– 100 g ciastek digestive(lub herbatników)
– 40 g masła
Składniki na masę serową:
– 800 g sera twarogowego zmielonego lub jak na serniki
– 3/4 szklanki cukru pudru
_snickers-cheesecake-1– 4 duże jajka
– 125 ml śmietany 30%
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 300 g chałwy pokruszonej
– 2 łyzeczki ekstraktu waniliowego
Składniki polewy:
– 150 g chałwy
– 125 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Ciasteczka rozkruszyć na pył i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka na spód i wyrównać. Odstawić. Ser utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim.Dodać śmietanę, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną. Chałwę pokruszoną wmieszać do masy serowej szpatułką. Masę wylać na spód, wyrównać. Piec w temp. 170 stopni przez około 1 h. Na dole w piekarniku ustawić naczynie żaroodporne z wodą (pieczemy w kąpieli wodnej). Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, potem wystudzić do końca . Polać polewą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Oba składniki polewy wymieszać w garnuszku. Można użyć blendera żeby uzyskać gładką konsystencję. Podgrzać. Przestudzić i wylać na wierzch sernika.

SERNIK CYTRYNOWY:

Składniki:
– 180 gram herbatników
– 1.5 kg sera białego trwarogowego
– 1.5 szklanki cukru
_cheesecake2– 180 gram margaryny
– 16 gram cukru waniliowego
– 1 sztuka olejku cytrynowego
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 10 jajek
Przygotowanie:
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą gładką masę, następnie dodawać do masy po trochę sera twarogowego (miksujemy mikserem na najniższych obrotach). Gdy ser jest dobrze wyrobiony dodawać po 1 łyżce roztopionej ciepłej margaryny (mieszać delikatnie łyżką). Dalej mieszając dodać olejek cytrynowy i po trochę mąki ziemniaczanej. Na koniec delikatnie mieszając dodawać po łyżce ubitą pianę z białek (na sztywno). Formę wyłożyć herbatnikami a następnie wlewamy na herbatniki masę serową. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, aż całkiem wystygnie (przez gwałtowne wystudzenie sernik zbytnio spada). Krótko przed podaniem posypać wierzch sernika cukrem pudrem. Piec ok 60 min w temperaturze 180 stopni.

SERNIK BIAŁY

Składniki na spód:
– 150 g ciastek digestive
– 60 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
– 700 g mielonego twarogu do sernika
– 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, polecam grecki
– 4 jajka
– 2/3 szklanki cukru
_recipe-image-legacy-id--1001487_11– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 1 łyżka esencji waniliowej
– 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Ciasteczka zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C* na 8 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Piekarnik nagrzać do 260C*. Twaróg ubić z cukrem, miksując, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Dodać esencję waniliową, skórkę otartą z cytryny i mąkę pszenną. Zmiksować tylko do połączenia się składników, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na koniec za pomocą łyżki wmieszać jogurt.
Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Przykryć wierzch folią aluminiową, żeby sernik zbytnio się nie zarumienił. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 260C* i piec przez 12 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100C* i piec kolejne 40 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty na bokach, ale wciąż lekko galaretkowaty na środku. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

SERNIK NA ZIMNO

Składniki:
– 0, 5 kg białego sera (ja wybieram półtłusty)
– 1 opakowanie galaretki, na przykład truskawkowej
_Cheesecake-de-fresas– 2 łyżki masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 sparzone jajka
– ok 20 biszkoptów
Przygotowanie:
Przygotować galaretkę, według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Następnie utrzeć masło z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać zmielony ser i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać połowę tężejącej galaretki i pianę, ubitą z białek. Na dnie niewielkiej tortownicy położyć biszkopty, na które wylać masę serową. Wyrównać i zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Gdy galaretka stężeje, sernik na zimno jest gotowy do jedzenia.

KAWOWO-CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO

Składniki na spód:
– 300 gram ciasteczek digestive
– 2 łyżki miękkiego masła
– 3 łyżki zmielonych migdałów
Składniki na masę serową:
– 500 gram twarogu (na sernik może być z kubełka)
– 6 łyżek cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
_chocolate_cheesecake_lores– 4 łyżki mocnego espresso
– 1 szklanka śmietany 30%
– 2,5 łyżki żelatyny
– tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć, dodać masło i migdały. Dobrze wymieszać i wyłożyć na dno wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii. Dodać espresso i kremówkę, dobrze wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilośći zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, rozpuścić i dodać do masy serowej razem z rozpuszczoną czekoladą. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki by ser stężał. Minimun na 3-4 godziny.

zobacz również:

Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki

Koktajle warzywne – różne przepisy

Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

Wspaniałe serniki – przepisy