Szybki barszcz z żurawiną i Tortellini
Można oczywiście robić na ugotowanym w domu wywarze , ale wszyscy mamy takie dni kiedy nie po drodze nam z gotowaniem a zjedli byśmy coś smacznego . Jest wiele potraw które możemy zrobić wykorzystując to co mamy w domu + pół produkty . Myślę , że wielu z nas ma zawsze w zapasie buraczki tarte gotowane w słoiczkach ( na surówkę lub zupę ) , konfiturę z żurawiny do mięs , suche Tortellini ( z różnymi farszami ) i buliony w kostkach .
A jak nie macie to polecam takie zapasy . Tu macie najlepszy przykład doskonałej zupki w 15 minut .
Czas : 15 minut
Składniki :
- 1 szklanka gotowanych tartych buraczków ( nie doprawianych tylko ze szczyptą soli takich jak sie wekuje na zimę )
- 2 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
- 2 łyżki miodu
- mielony pieprz do smaku
- 3 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki lub inny bulion )
- 30 szt. pierożków Tortellini z grzybami ( lub mięsem )
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki ( lub szczypiorku , bazylii czy mięty – to co jest w domu )
Zagotować bulion.Wrzucić do niego pierożki Tortellini i gotować 15 minut ( lub tyle ile jest na opakowaniu ). Gdy pierożki są miękkie – dołożyć do garnka buraczki i żurawinę. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym i miodem .
Podawać posypane zieleniną. Można dodać słodkiej śmietanki – jak kto lubi.