Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
Składniki:
4 średnie ziemniaki, obrane i umyte (tej samej wielkości)
tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/4 szklanki śmietanki 18%
1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.