Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

30 stycznia 2014,
dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 średnie ziemniaki, obrane i umyte (tej samej wielkości)
tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/4 szklanki śmietanki 18%
1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.

 

file1391090396



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....