Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

30 stycznia 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 średnie ziemniaki, obrane i umyte (tej samej wielkości)
tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/4 szklanki śmietanki 18%
1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.

 

file1391090396



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...