Szarlotka pani Haliny
Ciasto:
– 230 g margaryny
– 140 g cukru pudru
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 2 żółtka
– 500 g mąki krupczatki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 2 kg kwaskowych jabłek, startych na dużych oczkach
– 3 łyżki bułki tartej
– ½ łyżki Przyprawy do szarlotki
– 3 łyżeczki cynamonu
– cukier do smaku
Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać śmietanę i wszystko jeszcze raz utrzeć. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić na plastyczne ciasto. Uformować dużą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka wymieszać z przyprawami, bułką tartą oraz z cukrem do smaku.
Schłodzone ciasto podzielić na jedną większą i jedną mniejszą kulę. Większa kula posłuży na spód, mniejsza na warstwę górną.
Ciasto na spód wałkować porcjami przez folię i wykładać płatami ciasta prostokątną blachę. Cały spód pozakłuwać widelcem. Następnie nałożyć grubą warstwę jabłek i wyrównać ich powierzchnię. Na wierzch wałkować nieco cieńsze płaty ciasta i układać jeden, obok drugiego, by cały wierzch został zakryty ciastem.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika posmarować maślanką lub kwaśną śmietaną. Piec w temp. 180 ۫C przez 45 minut.