Prosta i smaczna szarlotka

9 grudnia 2014, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny
app
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1-1,5 kg jabłek
  • cynamon

 

Przygotowanie:
 
Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbij żółtka, dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszaj mikserem i dodaj do mąki. Zagnieć ciasto i wstaw je na ok 30 min do lodówki. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon. 
 
Połowę ciasta wyłóż na blachę, dodaj jabłka i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch ponakłuwaj widelcem. 
 
Piecz w temperaturze 200-220C przez ok 30-40 min.

zobacz również:

Czekoladowe muffinki z kawałkami jabłka

Jabłka z cynamonem w słoikach

Jabłka z kruszonką – kilka sposobów

Pieczone jabłka i gruszki