Jabłka z kruszonką – kilka sposobów
Przepis z bloga:
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 90 g rodzynek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Składniki na kruszonkę
125 g mąki
75 g miękkiego masła
40 g cukru
szczypta soli
250 ml schłodzonej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wsyp rodzynki do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Obierz jabłka, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cienkie plasterki. Do dużego garnka włóż 2 łyżki masła i roztop na średnim ogniu. Dodaj jabłka, 3 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz rodzynki z nadmiaru wody i wrzuć do jabłek. Nagrzej piekarnik do 210º C. Natłuść formę do pieczenia masłem i przełóż do niej jabłka. Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 125 g mąki, dodaj 40 g cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć 75 g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki. Palcami rozetrzyj wszystkie składniki tak, aby powstały grudki. Masło na kruszonkę powinno być miękkie, w przeciwnym razie nie wyjdą odpowiednie grudki. Posyp jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Deser podawaj z gałką lodów.
Przepis z rumem:
• 1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki rumu
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kruszonka:
• 90 g masła
• 125 g mąki
• 80 g cukru pudru (a najlepiej miałkiego brązowego)
• szczypta soli
- Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić.
- Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
- Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec na złoty kolor (ja piekłam jeszcze przez kolejne 15 minut, kruszonka się zrumieniła a jabłka były idealnie upieczone.
Z kuchni amerykańskiej:
Składniki:
- 1 kg antonówek
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 1/2 szklanki soku z jabłek
- cytryna
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- garść rodzynek
Jabłka z kruszonką
Antonówki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki (jeśli jabłka są duże, kroimy na odpowiednio mniejsze kawałki). Jabłka wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę mielonego cynamonu, sok z połowy cytryny i sok jabłkowy. Dusimy, aż jabłka będą miękkie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, masło i cukier siekamy razem i rozcieramy palcami, aż wszystkie składniki połączą się i przybiorą postać kruszonki. Do uduszonych jabłek dodajemy rodzynki, mieszamy. Jabłka przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. Kruszonka powinna się zarumienić. Podajemy na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lodów waniliowych.
źródła; www.pieceofcake.pl, kwestiasmaku.com, kuchnia.tv