Jabłka z kruszonką – kilka sposobów

16 września 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przepis z bloga:

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 90 g rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Składniki na kruszonkę

125 g mąki
75 g miękkiego masła
40 g cukru
szczypta soli
250 ml schłodzonej śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wsyp rodzynki do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Obierz jabłka, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cienkie plasterki. Do dużego garnka włóż 2 łyżki masła i roztop na średnim ogniu. Dodaj jabłka, 3 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz rodzynki z nadmiaru wody i wrzuć do jabłek. Nagrzej piekarnik do 210º C. Natłuść formę do pieczenia masłem i przełóż do niej jabłka. Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 125 g mąki, dodaj 40 g cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć 75 g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki. Palcami rozetrzyj wszystkie składniki tak, aby powstały grudki. Masło na kruszonkę powinno być miękkie, w przeciwnym razie nie wyjdą odpowiednie grudki. Posyp jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Deser podawaj z gałką lodów.

Przepis z rumem:

• 1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki rumu
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Kruszonka:

• 90 g masła
• 125 g mąki
• 80 g cukru pudru (a najlepiej miałkiego brązowego)
• szczypta soli

  • Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić.
  • Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem.
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
  • Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec na złoty kolor (ja piekłam jeszcze przez kolejne 15 minut, kruszonka się zrumieniła a jabłka były idealnie upieczone.

Z kuchni amerykańskiej:

Składniki:

  • 1 kg antonówek
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • cytryna
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • garść rodzynek

Jabłka z kruszonką

Antonówki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki (jeśli jabłka są duże, kroimy na odpowiednio mniejsze kawałki). Jabłka wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę mielonego cynamonu, sok z połowy cytryny i sok jabłkowy. Dusimy, aż jabłka będą miękkie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, masło i cukier siekamy razem i rozcieramy palcami, aż wszystkie składniki połączą się i przybiorą postać kruszonki. Do uduszonych jabłek dodajemy rodzynki, mieszamy. Jabłka przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. Kruszonka powinna się zarumienić. Podajemy na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lodów waniliowych.

źródła; www.pieceofcake.pl, kwestiasmaku.com, kuchnia.tv



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...