Sosy do kotletów – różne przepisy
Sosy sprawiają, że potrawy nabierają bogatszego smaku. NIe tylko są dodatkiem, ale również sprawiają, że danie nie jest „suche”. Nie wyobrażam sobie zjeść pulpetów bez aksamitnego, wyrazistego sosiku. Na zimno uwielbiam sos czosnkowy. Robiąc imprezę lub idąc do restauracji zawsze są do wyboru sosy do mięsa. Na ciepło czy na zimno zawsze dodadzą posiłkowi wyrazistości i smaku.
Oczywiście nie samym mięsem człowiek żyje i coraz częściej stawiamy na potrawy bezmięsne. Kotlety z sera,ryżu lub kaszy zastąpią nawet najlepsze mięso. Do takich pyszności też obowiązkowo musimy zrobić takie smaczne, gęste dopełnienie. To właśnie sos łączy danie w całość.Tak jak kotlety można robić nie tylko z mięsa tak sosy można tworzyć naprawdę z wielu składników. Grzyby, ryby,ser czy zioła to doskonała baza do tego by stworzyć coś,co podniesie każdemu daniu walory smakowe. Sos, dressing czy dip to wspaniały, płynny dodatek, który powinien znaleźć miejsce nie tylko przy kotlecie.
Poznajcie kilka przepisów na sosy, które idealnie sprawdzą się do kotletów wegetariańskich oraz mięsnych.
Serowy
15 dag sera typu rokpol, 2 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, 3 łyżki gęstej śmietany
Zmiksować wszystkie składniki na gęsty sos.
Doskonały do kotletów z warzyw.
Jogurtowy
200 ml jogurtu
10 dag twaróg
Łyżka szczypiorku
3 rzodkiewki
Sól, pieprz
Twaróg zmiksować z jogurtem,dodać szczypiorek,starte rzodkiewki. Doprawić.
Pikantny
5 łyżek keczupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
Papryczka chilli
Dwa ząbki czosnku
Dwie łyżki posiekanych korniszony
Pieprz cayenne
200 ml majonezu
Sól
Czosnek i papryczkę posiekać i połączyć z resztą składników.
Doskonały do kotletów z żółtego sera oraz mięs na zimno.
Pomidorowy
50 dag pomidorów
Papryka
3 ząbki czosnku
Cebula
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki octu winnego
Sól, pieprz,cukier
Paprykę,pomidory,cebulę pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier,ocet,oliwę,sól,pieprz,czosnek. Gotować 35 minut
Chrzanowy
4 łyżki tartego chrzanu,
Pół szklanki bulionu
Łyżka mąki
Pół szklanki śmietany
Sok z cytryny
Sól pieprz
Do bulionu dodać śmietanę z mąką. Połączyć z chrzanem. Zagotować i doprawić.
Pasuje do kotletów z soi oraz pulpetów.
Nikt już nie powie, że jest ” nie w sosie”, gdy spróbuje tych dodatków!