Sos fasolowo- pomidorowy

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zainspirował mnie humus. Tamto z ciecierzycy – to z fasoli ale w sumie chodzi o wartości odżywcze roślin strączkowych.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 1 puszka fasoli ziarnistej w zalewie
  • 2 cebule ( duże )
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag ( ok. ) koncentratu pomidorowego 30 %
  • garść ziół ( koper, pietruszka )
  • cukier
  • papryka mielona
  • pieprz mielony
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego lub inna przyprawa do zup czy sosów do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • czarnuszka

Cebule obrać , pokroić i usmażyć na złoto na oleju. Fasolę odcedzić. ( trochę odłożyć ) Podgrzać fasolę z cebulką , śmietanką i kostką bulionową. Włożyć do malaksera razem z pokrojonymi ziołami (trochę zostawić do posypania) , koncentratem i zmiksować na miazgę. Przelać do garnuszka i doprawić do smaku cukrem, pieprzem, papryka.

Podawać do makaronu jako danie wegetariańskie – można w tym sosie podawać jajka na twardo, warzywa – lub do kiełbasy na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.

Dla dekoracji posypywać pozostawioną fasolką, ziołami i pokrojonymi pomidorkami i czarnuszką.

file1301930035