Sos fasolowo- pomidorowy
Artykuł zewnętrzny
Zainspirował mnie humus. Tamto z ciecierzycy – to z fasoli ale w sumie chodzi o wartości odżywcze roślin strączkowych.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 1 puszka fasoli ziarnistej w zalewie
- 2 cebule ( duże )
- 3 łyżki oleju
- 15 dag ( ok. ) koncentratu pomidorowego 30 %
- garść ziół ( koper, pietruszka )
- cukier
- papryka mielona
- pieprz mielony
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/2 kostki bulionu warzywnego lub inna przyprawa do zup czy sosów do smaku
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- czarnuszka
Cebule obrać , pokroić i usmażyć na złoto na oleju. Fasolę odcedzić. ( trochę odłożyć ) Podgrzać fasolę z cebulką , śmietanką i kostką bulionową. Włożyć do malaksera razem z pokrojonymi ziołami (trochę zostawić do posypania) , koncentratem i zmiksować na miazgę. Przelać do garnuszka i doprawić do smaku cukrem, pieprzem, papryka.
Podawać do makaronu jako danie wegetariańskie – można w tym sosie podawać jajka na twardo, warzywa – lub do kiełbasy na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.
Dla dekoracji posypywać pozostawioną fasolką, ziołami i pokrojonymi pomidorkami i czarnuszką.