Sól lawendowa do celów kuchennych

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Inspiracja przyprawami kuchni prowansalskiej .

Czas : 5 minut

Składniki :

2 łyżki zmielonych suszonych kwiatów lawendy

1/2 szklanki soli kuchennej

3-4 ,, kłoski ,, ususzonej lawendy

file1287764148

Zmieszać dokładnie sól z proszkiem lawendowym .Przesypać do szczelnego – suchego słoiczka. Włożyć ,,kłoski ” suszonej lawendy by sól nie straciła aromatu. Szczelnie zamknąć .Używać do aromatyzowania potraw rodem z kuchni prowansalskiej. Doskonale komponuje się z innymi ziołami prowansalskimi .

Ja łączę ją z aromatem zaparzonej w małej ilości wody herbaty lawendowej i miodem lawendowym .

A proszek lawendowy robię ocierając susz kwiatów lawendy ( jak majeranek ) i mieląc go w elektrycznym młynku do kawy .

A lawendę suszoną kupuję w sklepie z herbatami i kawami.