Sól lawendowa do celów kuchennych
Artykuł zewnętrzny
Inspiracja przyprawami kuchni prowansalskiej .
Czas : 5 minut
Składniki :
2 łyżki zmielonych suszonych kwiatów lawendy
1/2 szklanki soli kuchennej
3-4 ,, kłoski ,, ususzonej lawendy
Zmieszać dokładnie sól z proszkiem lawendowym .Przesypać do szczelnego – suchego słoiczka. Włożyć ,,kłoski ” suszonej lawendy by sól nie straciła aromatu. Szczelnie zamknąć .Używać do aromatyzowania potraw rodem z kuchni prowansalskiej. Doskonale komponuje się z innymi ziołami prowansalskimi .
Ja łączę ją z aromatem zaparzonej w małej ilości wody herbaty lawendowej i miodem lawendowym .
A proszek lawendowy robię ocierając susz kwiatów lawendy ( jak majeranek ) i mieląc go w elektrycznym młynku do kawy .
A lawendę suszoną kupuję w sklepie z herbatami i kawami.