Smoothie na każdą porę dnia
Artykuł zewnętrzny
Smoothie to nie tylko przyjemność, ale przede wszystkim zdrowie. Może również być idealnym zamiennikiem drugiego śniadania, nie tylko w domu. Przygotowane przez nas smoothie możemy przelać do kubka termicznego, zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię i rozkoszować się smakiem w przerwie od pracy.
Smoothie arbuzowo-winogronowe
Składniki (na 2 porcje):
- 1 sztuka kiwi
- 200 g arbuza
- 200 g winogron (mogą być czerwone lub zielone)
- 200 ml soku jabłkowego/mleka/mleka kokosowego (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
- Obieramy kiwi, a z arbuza odkrawamy skórkę i kroimy na kawałki. Wszystkie owoce przekładamy do torebek i wkładamy do zamrażalnika. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je i przekładamy do blendera.
- Do blendera dolewamy sok jabłkowy/mleko etc. i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
- Gotowe smoothie przelewamy do naszych ulubionych szklanek.
Smoothie truskawkowo-borówkowe
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g mrożonych lub świeżych truskawek
- 400 g mrożonych lub świeżych borówek (jeśli ktoś woli więcej borówek, oczywiście można dodać więcej)
- 200 ml soku jabłkowego/mleka/mleka kokosowego (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
- Do miksera wrzucamy truskawki i zalewamy je sokiem jabłkowym (100 ml). Miksujemy aż uzyskamy gładką masę i przelewamy do większego dzbanka.
- Powtarzamy tę samą czynność z borówkami. Wrzucamy do miksera, zalewamy resztą soku i miksujemy do gładkiej masy. Dolewamy do dzbanka z truskawkami.
- Wszystko delikatnie mieszamy, możemy użyć stojącego blendera lub łyżki. Podajemy od razu, a resztę przechowujemy w lodówce
Pina-colada smoothie
Składniki:
- 400 g jogurtu ananasowego
- 200 ml mleka kokosowego (najlepiej kremowego)
- 100 g ananasa w kawałkach
- 4 kostki lodu
- pół limonki (wyciśnięty z niej sok)
Przygotowanie:
- Jogurt, mleko kokosowe, kawałki ananasa i kostki lodu wrzucamy do blendera. Miksujemy i po chwili dodajemy wyciśnięty sok z limonki.
- Gotowe smoothie przelewamy do naszych ulubionych szklanek.
- Jeśli zostało nam coś z ananasa, możemy nim udekorować nasze smoothie.
Smoothie z mango i truskawek
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g świeżego ananasa
- 1 sztuka banana
- 100 g truskawek
- 1 sztuka mango
- 200 ml soku jabłkowego/mleka/mleka kokosowego (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
- Owoce kroimy na małe kawałki, przekładamy do torebek i wkładamy do zamrażalnika. dy będą już zamrożone, wyjmujemy je i przekładamy do blendera.
- Do blendera dolewamy sok jabłkowy/mleko etc. i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
- Gotowe smoothie przelewamy do naszych ulubionych szklanek.
zobacz również:
Koktajle owocowe – dużo przepisów
Dietetyczne koktajle – przepisy
Soki i koktajle na kaca – polecane top 3 napojów!
Napoje odchudzające – przepisy na domowe soki, koktajle i herbaty – co pić żeby schudnąć?