Napoje odchudzające – przepisy na domowe soki, koktajle i herbaty – co pić żeby schudnąć?
Chciałabyś zrzucić zbędne kilogramy? Możesz zapomnieć o diecie, ponieważ wystarczy tylko regularnie pić domowe napoje na bazie naturalnych składników. Co zatem pić, aby schudnąć? Podpowiadamy!
Zielona herbata
Zawiera przeciwutleniacze, które wspomagają odchudzanie. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu. Wystarczy pić ją 2-3 razy dziennie, aby szybko zobaczyć efekty.
Napar z pierwszego parzenia działa na organizm pobudzająco (na skutek dużej zawartości teiny), natomiast z drugiego- uspokajająco i relaksująco. Zielona herbata zawiera mnóstwo witaminy C, E, B oraz sole mineralne. Ponad to posiada działanie antyrodnikowe- zawierając dużo przeciwutleniaczy, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Pobudza działanie pęcherza moczowego, a tym samym przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.Dodatkowo usprawnia również nasz metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, co pomaga w procesie odchudzania czy detoksykacji organizmu. Świetnie nadaje się też do leczenia bakteryjnych schorzeń przewodu pokarmowego.
Aby prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę nie należy zalewać jej wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury ok. 60-90 stopni Celsjusza (w zależności od gatunku herbaty). Aby woda osiągnęła odpowiednią temperaturę po jej zagotowaniu trzeba odczekać ok. 12-14 minut. Po zalaniu suchej herbaty wodą należy parzyć ją 3-4 minuty. Krócej parzy się te gatunki herbat, które stają się gorzkie oraz te o większych liściach. Wiele gatunków herbat zielonych nadaje się do dwu- lub trzykrotnego parzenia. Z pierwszego parzenia otrzymujemy napar o właściwościach pobudzających, a z kolejnych – uspokajający. Jeżeli zamierzamy zaparzać herbatę kilkakrotnie pierwsze parzenie powinno być krótkie.
Napój cytrynowy
Wymieszaj sok z cytryny z zimną przegotowaną wodą, smaku doda mu także odrobina syropu klonowego oraz pieprzu cayenne. Dzięki temu oczyścisz swój organizm,a pijąc taki napój regularnie, również zgubisz zbędne kilogramy.
Woda z cytryną pozytywnie działa na enzym odpowiadający za detoksykacje wątroby. Wpływa również pozytywnie na trawienie, ponieważ pobudza organizm do produkcji żółci trawiennej. Zawarta w niej witamina C poprawia odporność, zapobiega przeziębieniom, zmniejsza podatność na choroby układu oddechowego.
Również soboniny, w które bogata jest cytryna, mają właściwości bakteriobójcze. Zapobiegają rozwojowi grypy. Taka prewencja ważna jest nie tylko podczas zimy, kiedy grożą nam chłody, ale również latem, ponieważ wtedy często przeziębiają na klimatyzacje czy niespodziewane deszcze.Zwiększona potrzeba oddawania moczu nie będzie w tym wypadku niczym dziwnym. Dzięki temu organizm szybciej pozbywa się toksyn. W cytrynie istotny jest również potas. Wpływa na poprawę pracy mózgu i układu nerwowego. W wyniku jego braku możemy odczuwać lęk, kłopoty z pamięcią, a nawet depresję. Wpływa również na pracę serca.
Napój octowy
W szklance wody rozcieńcz 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę miodu. Taki napój należy pić 3 razy dziennie przed każdym posiłkiem. Woda zapewni odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, natomiast ocet skutecznie przyspieszy nasz metabolizm.
Jedną z diet oczyszczających jest dieta jabłkowa. Jabłka to niskokaloryczne owoce, które zawierają błonnik, ale też witaminy i składniki mineralne. Są dwie podstawowe odmiany tej diety: restrykcyjna, która jest dietą jednoskładnikową oraz dieta niskokaloryczna, która jest dietą uwzględniającą różne produkty, ale o małej zawartości kalorii. Główną zaletą octu jabłkowego jest to, że wspomaga proces odchudzania. To bogate źródło potasu. Pomocnie wpływa również na układ trawienny: ułatwia trawienie, reguluje przemianę materii, normalizuje poziom kwasu solnego i pomaga w zwalczaniu biegunki. Regularne spożywanie octu jabłkowego obniża też znacznie ciśnienie krwi.
Napój żurawinowy
Trzeba pić 1-2 litry dziennie tego napoju, aby uzyskać efekty. Wymieszaj 150 – 180 ml wody z 240 ml 100% soku żurawinowego. Musi być on naturalny i bez cukru.
Żurawina jest wieloletnią rośliną z rodziny wrzosowatych, od niepamiętnych czasów używane są w medycynie ludowej i uważane są za niezwykle ważny składnik diety wpływający na stan zdrowia. Zastosowanie owoców żurawiny jest ogromne, poniżej przedstawiam tylko niektóre korzyści płynące z regularnego spożywania nieco cierpkiego w smaku soku żurawinowego.Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie. Żurawina należy do czołówki roślin, jeżeli chodzi o właściwości prozdrowotne. Szczególnie dobrze wpływa na układ pokarmowy oraz nerki. Jej owoce są źródłem wielu składników mineralnych, zawierają węglowodany, witaminy z grupy B, witaminę P i C oraz składniki mineralne takie jak fosfor, wapń i miedź.Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią nas przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając nowotworom. Jagody żurawiny mają także zbawienny wpływ na pracę mózgu, spowalniając bowiem proces starzenia i obumierania komórek. To ważne aby wybierać pokarmy, które dają nam o wiele więcej niż jedynie smak i zaspokojenie głodu, a owoce żurawiny są nie tylko smaczna ale także pełne właściwości prozdrowotnych.
Z burakiem
Co kupić?
- 2 surowe buraki
- 20 gram imbiru
- 1 duży grejpfrut
- 2 jabłka
- 1 litr wody
Przygotowanie:
Obierz buraki, imbir oraz grejpfrut. Pozostałe składniki pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj wodę i zmiksuj wszystko na gładko. Koktajl przelej do szklanek i gotowe.
Starożytni ogrodnicy tak długo krzyżowali odmiany niejadalnej rośliny, aż stworzyli jadalne warzywo w znanej nam postaci. Później, wraz z rzymskimi podbojami, burak rozprzestrzenił się po kontynencie. Imperium upadło, burak pozostał, robiąc furorę na północy, a stopniowo tracąc na znaczeniu na południu. Zwłaszcza gdy okazało się, że wyjątkowo służy mu właśnie nie śródziemnomorskie słońce, a klimat okolic Morza Północnego. Dzisiaj uprawiane są w średnich szerokościach geograficznych, w ok. 40 odmianach, tworzą wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy.
Zaletą buraków jest niska kaloryczność – 46 kcal w 100 g surowego warzywa lub 90 kcal w 100 g buraków zasmażanych. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą. Liście buraków natomiast są bogate w witaminę C i prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego. Obecny w nich w dużej ilości błonnik powoduje, że buraki regulują pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom.
Napój z cytryną i ogórkiem
Ogórek kroimy na plasterki i mieszamy z sokiem z połówki cytryny. Następnie rozcieńczamy wodą. Pij napój dwa razy dziennie, a Twój metabolizm znacznie przyspieszy.
Czy wiesz, że ogórki składają się z 95,2 % z wody? Czyli przykładowo 150 g ogórka zawiera 142 ml wody, co daje 26% dziennego zapotrzebowania na wodę. Tak więc wystarczy spożywać ogórki i nie martwić się o swoje zdrowie i nawodnienie. Ogórki zawierają witaminę K. Pijąc jedną szklankę soku z ogórka zapewniasz organizmowi 22% zalecanej dziennej dawki witaminy. Kiedy w organizmie brakuje witaminy K, to kości narażone są na częste złamania. Dodatkowo witamina K wspomaga absorpcje wapna kości.
Sok z cytrusów
Tutaj możesz dodać wszystko to, co najbardziej lubisz. Np. cytryny, limonki, pomarańcze czy owoce leśne. Taki sok możesz pić tak często, jak tylko się da.
Cytrusy królują na stanowiskach z owocami i warzywami w tym trudnym okresie dla organizmu jakim jest zima. Są one kopalnią witamin, których często nam brak, betakarotenu oraz błonnika.
Zacznijmy może od samego pojęcia cytrusy i tego, co do nich zaliczamy. Pod tą nazwą kryją się owoce cytrusowe, ze względu na łączące je cechy wspólne, powszechnie wrzucane są do jednego pojęciowego „worka”. O jakich owocach jest tu mowa? O mandarynce, pomarańczy, cytrynie, grejpfrucie, pomelo, limonce i kumkwacie.
Cytryna – zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia.
Limonka – zawiera więcej witaminy C niż cytryna, w jej składzie znajdują się też witaminy A i B oraz bioflawonoidy wykazujące działanie przeciwzapalne i oczyszczające.
Pomarańcza – oprócz witaminy C – wysoka zawartość witamin z grupy B, korzystnych dla skóry i nerwów i beta karotenu o właściwościach odmładzających.
Grejpfrut – grejpfruty czerwone zawierają najwięcej witaminy C i przeciwutleniaczy chroniącymi przed nowotworami, ma silne właściwości antybakteryjne (przy czym należy uważać ze spożyciem grejpfruta, jeżeli bierzemy leki!).
Mandarynka – wysoka zawartość witaminy A, która pozytywnie oddziałuje na wzrok oraz witaminy C, wpływającej na odporność.
Pomelo – dzięki dużej zawartości potasu pozytywnie wpływa na serce, a dzięki antyoksydantom ma właściwości odmładzające.
Kumkwat – to jedyny cytrus, którego możemy jeść ze skórką! Nazywany także „złotą pomarańczą” kumkwat obniża poziom cholesterolu we krwi oraz działa stymulująco na układ odpornościowy.
Bulion warzywny
Kapustę należy zagotować z warzywami (np. cebula, marchewka). Jak wiadomo, im więcej warzyw tym lepiej. Bulion dostarczy organizmowi witamin oraz minerałów. Dodatkowo zgubisz również zbędne kilogramy.
Sok grejpfrutowy
Świeżo wyciśnięty sok działa na Twój organizm oczyszczająco, a także poprawia metabolizm. Grejpfruty zawierają dużą ilość witaminy C, która dodatkowo pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Grejpfrut jest owocem bardzo polecanym dla osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, jest niskokaloryczny ( w 90 % składa się z wody),przyspiesza metabolizm. Grejpfruty oczyszczają organizm w związku z czym opóźniają proces starzenia a co za tym idzie poprawiają urodę. Kolejną zaletą cytrusa jest niski poziom glikemiczny – obniża poziom glukozy we krwi zatem wskazany jest dla osób chorych na cukrzycę. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga usuwać jego istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder. Aby zadziałał, należy zjadać do każdego posiłku po pół owocu.
Szukając idealnego grejpfruta w sklepie skupmy na tych o intensywnym kolorze i tych ciut cięższych od pozostałych.
Posiadają one najwięcej witamin, składników odżywczych i są bardziej soczyste. Owoce, które mają spłaszczone końce uchodzą za najlepsze, te z wydłużonymi końcami charakteryzują się małą ilością soku.
Kiedy wybraliśmy już idealnego grejpfruta warto wiedzieć, że nie należy sokiem z tego owocu popijać leków, ponieważ ma wpływ na wchłanianie pewnych grup leków, może więc wzmacniać lub osłabiać ich działanie. W związku z tym należy skonsultować dodanie cytrusa do naszej diety z lekarzem jeśli stale przyjmujemy leki, by uniknąć niepożądanych środków ubocznych.
Napój wspomagający spalanie tłuszczu:
– 1 duży grejpfrut
– 1 ananas
– 1 pomarańcza
– szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie wymienione wyżej składniki należy obrać, zblenderować lub wycisnąć z nich sok.
Dodany do mikstury pieprz cayenne jeszcze bardziej podkręci nasz metabolizm.
zobacz również:
Dietetyczne koktajle – przepisy
Koktajle mleczne owocowe – 9 super przepisów!
Koktajle z liśćmi – różne przepisy