Cappuccino, latte i inne mleczne kawy – sprawdź, jak je przygotować!

19 czerwca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Mleczne kawy zachwycają delikatnym smakiem i mają wielu wielbicieli. Które z nich warto zaserwować domownikom podczas wspólnie spędzanego popołudnia? Jak sprawić, aby pianka była zawsze puszysta i estetyczna? Sprawdź!

 

kawa

 

Najwspanialsze rodzaje białej kawy

Białą kawę pija się w różnych częściach świata. Prym w tej kwestii wiodą oczywiście Włosi ze swoim tradycyjnym latte i cappuccino, którzy dali światu również espresso stanowiące obecnie bazę zdecydowanej większości kaw z mlekiem. Oto najpopularniejsze rodzaje:

  • Cappuccino – aby przygotować tę dobrze znaną kawę, do standardowej porcji espresso należy dodać około 100 ml spienionego mleka. Pianka znajdująca się na powierzchni kawy powinna mieć idealnie kremową konsystencję.
  • Latte – to kolejna ulubiona kawa śniadaniowa Włochów, popularna na całym świecie. Aby ją przygotować, do klasycznej porcji espresso, czyli około 30 ml, należy dodać 200 ml mleka.
  • Flat White – do przygotowania tej kawy wykorzystuje się podwójne espresso, które należy zalać gorącym mlekiem w dowolnej ilości. W klasycznej wersji mleko nie jest spienione. Ten wariant kawy serwuje się przede wszystkim w Australii, skąd prawdopodobnie pochodzi.
  • Macchiato – przygotowuje się je podobnie do cappuccino, z tą różnicą, że dodaje się do kawy wyłącznie spienione mleko i to w niewielkiej ilości. Po włosku wyraz ten oznacza po prostu ” poplamiony”, co dobrze oddaje wygląd kawy.
  • Mocha – to bardziej deserowy wariant latte, bo do espresso dodaje się przede wszystkim czekoladę, a następnie mleko i bitą śmietanę.

Czy warto zainwestować w spieniacz do mleka?

W przygotowaniu większości typów białej kawy kluczową rolę odgrywa spienione mleko. Jego przygotowanie jest możliwe w domowych warunkach, lecz zadanie nie należy do najłatwiejszych. Najprościej podgrzać mleko do temperatury około 65 stopni Celsjusza, a następnie umieścić w słoiku i przez dłuższy czas potrząsać, aż do powstania piany. Jednak ten sposób przygotowywania spienionego mleka pozbawia nas pełnej kontroli nad jakością pianki i jest dość czasochłonny.

Chcąc zadbać o komfort związany z przygotowaniem kawy z mlekiem, warto skorzystać ze spieniacza. Jego użycie pozwoli cieszyć się z ulubionej latte, macchiato lub cappuccino. Profesjonalny spieniacz do mleka, taki jak Nespresso Aeroccino3 umożliwi otrzymanie pianki o idealnej konsystencji. Urządzenie jest proste w obsłudze i doskonale radzi sobie z przygotowywaniem zarówno zimnej, jak i ciepłe mlecznej piany. Wystarczy wypełnić je mlekiem i wcisnąć przycisk, by po kilku sekundach uzyskać pożądany efekt.

Doskonałe espresso, czyli podstawa białej kawy

Podstawę białej kawy stanowi oczywiście odpowiednio przyrządzone espresso. Najwygodniej zainwestować w odpowiedni ekspres i kapsułki do kawy. To wygodna opcja, ponieważ kapsułki zawierają dokładnie odmierzoną porcję zmielonej kawy, a hermetyczne zamknięcie pozwala na zachowanie pełni aromatu. Wybierając ekspres do kawy, warto zwrócić uwagę na dostępność kapsułek. Wiodący producenci, na przykład Nespresso, dbają o gusta swoich klientów udostępniając im kapsułki do kawy w kilkudziesięciu rodzajach. W wielu przypadkach możemy zdecydować się więc nie tylko na kapsułki do kawy pozwalające na przygotowanie intensywnego espresso, ale także właśnie delikatnych kaw mlecznych!

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...