Smalec wegański z fasoli i cebuli
Składniki
1 szklanka suchej białej fasoli (może być też soja)
2 średnie cebule
olej rzepakowy
sól, pieprz, papryka ostra
3 spore szczypty suszonego majeranku
kawałek słodkiego jabłka (ćwiartka średniego)
3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Fasolę moczyć przez noc, następnego dnia przepłukać, zalać nową wodą i ugotować do miękkości. Dopiero jak zaczyna mięknąć dodać trochę soli.
Jak fasola jest już ugotowana (wodę z gotowania zachować), przełożyć do wysokiego naczynia, dodać odłożoną wodę (lub kilka łyżek świeżej- ciepłej) i zmiksować na gładką masę.
Na patelni rozgrzać około 5 łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć mieszając, aż się lekko zarumieni. Dodać czosnek, pieprz oraz paprykę ostrą, po chwili zdjąć z ognia, przełożyć masę fasolową, porządnie wymieszać z cebulą i czosnkiem, postawić znowu na palnik, chwilkę podgrzać. Następnie dodać starte na drobnej tarce jabłko, roztarty w palcach majeranek, szczyptę soli, 1/4 szklanki wody i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać jeszcze ze 2 łyżki oleju, doprawić solą – jeśli trzeba, przełożyć do słoika, wierzch polać delikatne olejem. Po przestudzeniu wstawić do lodówki i trzymać w zamkniętym słoiku.
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl