URODA I ZDROWIE

Śliwki i jabłka nie tylko na deser: różne przepisy

3 września 2019, dodał: Madzia444

Śliwki i jabłka,  te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają też sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor. I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, a to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych.

Przepisy na dania ze śliwkami

Faszerowane śliwki twarożkiem

 

Składniki:

  • 40 dkg chudego twarożku
  • 15 dkg śmietanki
  • 30 dkg śliwek
  • mała paczka cukru waniliowego
  • 10 dkg cukru kryształu

Wykonanie:

Owoce umyj i drobno pokrój. Ser utrzyj z połową śmietanki, cukrem kryształem oraz waniliowym. Na chwilę przed podaniem połącz owoce z masą serową no: możesz faszerować masą wydrążone śliwki.. Deser wyłóż na deskę lub  do salaterek, polej resztą śmietanki i ozdób owocami.

Wykwintna sałatka ze śliwkami

składniki:

  • 10  śliwek
  • rukola
  • 15 dkg szynki najlepiej dojrzewającej
  • 15 dkg mozzarelli
  • 1 mała brzoskwinia lub nektarynka
  • czubata łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 Śliwki wydrąż, następnie przekrój na pół a  szynkę  pokrój w paski. Do szynki i śliwek dodaj pokrojoną  mozzarellę, nektarynkę, całość posyp rukolą, skrop dresingiem wykonanym z miodu i soku cytryny, do smaku., całość wymieszaj.

 

Sos śliwkowy do makaronu

składniki:

  • pół kg świeżych śliwek
  • łyżka mleka w proszku
  • 10 dkg cukru
  • płaska łyżeczka mąki

Śliwki umyj, ugotuj i przetrzyj przez sitko. Mleko w proszku rozmieszaj z mąką, a następnie dokładnie rozbij z połową szklanki wody.
Do przetartych śliwek dodaj cukier i upłynnione mleko z mąką, całość zagotuj.

Po zagotowaniu, odstaw sos w chłodne miejsce na 10 minut. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany makaron.

Śliwkowy napój

składniki:

  • szklanka nektaru śliwkowego
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki utrzyj w mikserze, a następnie wstaw do lodówki na 15 minut.

 

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym

 

2 pojedyncze piersi z kaczki

300 g śliwek suszonych i 5 świeżych

400 ml wina czerwonego wytrawnego śliwkowego lub z winogron

pół łyżeczki soli himalajskiej

pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka tymianku suszonego

Suszone śliwki delikatnie ponacinać nożem, włożyć do miseczki i zalać winem. Pozostawić na około pół godziny. Pierś z kaczki naciąć nożem od strony skóry w kratkę, rozgrzać patelnię, położyć skórą do dołu, drugą stronę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć około 8 do 10 minut, aż zacznie się wytapiać tłuszcz a skóra się zrumieni. po odwróceniu piersi smażyć kolejne 10 minut.  Ze śliwek odlej połowę wina na patelnię z kaczką dodaj połowę śliwek suszonych.
Drugą połowę śliwek oraz świeże śliwki i wino wlej do blendera, dodaj trochę tłuszczu i miksuj około 10 sekund
Zmiksowane śliwki z winem wlej na patelnię, dodaj tymianek i duś całość po przykryciem pół godziny.

 

Ciasto ze śliwkami i zalewą migdałową

skladniki:

Na ciasto:

  • pół kg mąki
  • 25 dag twarogu ( najlepiej chudego)
  • 10 łyżek mleka
  • 10 łyżek oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • paczka cukru waniliowego
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 kg śliwek
  • łyżka cukru

Zalewa migdałowa:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag płatków migdałowych

Wykonanie ciasta:

Śliwki umyj, usuń pestki i przepołów. Do miski włóż ser, dodaj mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy oraz sól, całość wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto. Gotowe wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wyłóż śliwki i posyp cukrem. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka. Masę posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wyłóż ją na śliwki. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Jabłka z bakaliami

składniki:

  • 5 jabłek
  • po 7 dkg rodzynek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów oraz fig
  • owoc granatu
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy
  • łyżka  smażonej skórki pomarańczowej
  • cukier kryształ( duża łyżka stołowa)
  • szklanka jogurtu

Wykonanie :

Orzechy drobno posiekaj, obrane migdały pokrój w piórka. Umyte figi i daktyle pokrój w drobną kostkę. Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę,  skrop sokiem z cytryny i połącz z  bakaliami oraz skórką pomarańczową. Dodaj cukier i cukier waniliowy, całość wymieszaj z jogurtem. I gotowe!

Orzeźwiający napój z jabłek

składniki:

  • 75 dkg jabłek
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • szklanka wody
  • goździki – 4 sztuki
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Obrane jabłka przepuść przez sokowirówke. Z wody, miodu i przypraw sporządż syrop, a następnie wymieszaj z sokiem.Napój dopraw do smaku sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

 

 

Zobacz również:

 

  1. Kawowe i czekoladowe desery

  2. Desery z czarną porzeczką

  3. Pomysłowe desery z jeżynami

  4. Przepisy na dania z jagodami

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Śliwki i jabłka nie tylko na deser: różne przepisy

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Sos śliwkowy do makaronu… Brzmi ciekawie :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...