Ślimaczki drożdżowe

17 marca 2013, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
250 g mąka pszenna,
100 ml mleko,
2 łyżki margaryna,
1 szt żółtko jaja,
3 łyżki cukier,
20 g drożdże,
5 łyżek powidła śliwkowe lub marmolady owocowej

Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier.W misce wymieszać mąkę z żółtkiem i rozpuszczoną margaryną.Cały czas mieszając powoli dodawać mleko z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia.Potem ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować powidła. Ciasto zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku.Pokroić w kawałki o szerokości ok 2-3 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C,po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

file1363531649



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...