Ślimaczki drożdżowe

17 marca 2013, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
250 g mąka pszenna,
100 ml mleko,
2 łyżki margaryna,
1 szt żółtko jaja,
3 łyżki cukier,
20 g drożdże,
5 łyżek powidła śliwkowe lub marmolady owocowej

Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier.W misce wymieszać mąkę z żółtkiem i rozpuszczoną margaryną.Cały czas mieszając powoli dodawać mleko z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia.Potem ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować powidła. Ciasto zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku.Pokroić w kawałki o szerokości ok 2-3 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C,po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

file1363531649



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺