Śledź w cieście zapiekany pod puree ziemniaczano-jabłkowym

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śledź w cieście zapiekany pod puree ziemniaczano-jabłkowym

Czas : 30 minut

Składniki :

2 płaty śledzia z oleju ( duże )
3 średnie ziemniaki
1 jabłko
1 łyżka masła
szczypta soli
4 łyżki mąki
1 jajko
papryka mielona
pieprz mielony
2 łyżki mleka
4 łyżki utartego żółtego sera
1 cebula
olej do smażenia

Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Wymieszać jajko z mlekiem , mąką , cebulą . Doprawić solą , pieprzem , papryką . Ugotować ziemniaki razem z pokrojonym w ćwiartki jabłkiem w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na puree . Wymieszać z masłem i serem .
Na patelni rozgrzać olej. Płaty śledziowe obłożyć ciastem cebulowym i smażyć na rumiano z obu stron .
W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone płaty śledziowe. Każdy przykryć warstwą puree ziemniaczano-jabłkowego .Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut .

 

nadesłane: Babciagramolka