Śląski wieniec wielkanocny

29 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1/2 kg maki
szklanka mleka
1 jajko
5 dag drożdży
5 dag masła (najlepsze jest własnej roboty)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
mak do posypania
jajko do posmarowania

Mleko podgrzać do temp. ok 37 stopni. Dodać do niego stopione masło, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać przygotowany rozczyn oraz jajko, dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok 1 godzinę).
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej zrobić wałek długości 50-60 cm. Z przygotowanych wałków upleść wieniec formując w środku w miarę duży otwór (w trakcie pieczenia ciasto jeszcze wyrośnie i otwór się zmniejszy).
Posmarować wierzch wieńca rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (temp. jak na pizzę) przez 40-50 min.
Gotowy wieniec ułożyć na okrągłym talerzu, do środka włożyć ugotowane na twardo jaja (najlepiej pomalowane), przybrać gałązkami borówki lub bukszpanu (można dodać kwiaty itp.)
Podawać na wielkanocne śniadanie.

Jest to rodzaj bułki. Wieniec najlepiej smakuje pokrojony w plastry, posmarowany masłem domowej roboty i podany do jajek na twardo. Z tego samego ciasta można też formować klasyczne bułeczki.

file1269857407



FORUM - bieżące dyskusje

Ile w Was jest narcyzmu?
U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)
dodatkowa gotówka na wesele
Już te wesela nie są tak wystawne, bo ludzie zmądrzeli jak kryzys nastał i inflacja...
Święta Bożego Narodzenia
A ja jem to, co lubię, nie daję się omamić tradycji z jej uświęconymi daniami:)
Dieta przy kamicy nerkowej.
Szczawiany są tu niewskazane, np. obecne w tak zdrowym niby szpinaku...