Sernik z makiem i jabłkami
* 20 dag margaryny
* 40 dag mąki
* 20 dag cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 żółtka
* 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec na złoty kolor w temp. 200’C. Drugą, surową, wyłożyć równo do formy, a następnie przykryć makiem i serem.
* 20 dag maku
* 3 jajka
* 10 dag cukru
* orzechy krojone
* 3 łyżki miodu
* 5 dag masła
Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę i dokładnie wymieszać.
Ser:
* 1/2 kg sera
* 10 dag margaryny
* 20 dag cukru pudru
* 5 jajek
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć ser i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na mak i piec w temp. 180’C przez 50 min.
Masa z jabłek:
* 1 kg jabłek
* 10 dag cukru
* 1 galaretka pomarańczowa
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.