Sernik z kaszą jaglaną
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 350 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajka – 2 szt
- 3 łyżki kakao
- 1 szkl cukru
serowa warstwa: - 12 % 320 ml śmietany
- białko – 1 szt
- 1 szkl cukru
- budyń śmietankowy – 2 szt
- 1 garść wiórków kokosowych
- ser biały – 1 (do sernika)
- kasza – 3/4szkl
Gotuję kaszę jaglaną, odstawiam do wystygnięcia.
Przygotowuję ciasto mieszając wszystkie składniki mikserem:
mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz 2 jajka.
Smaruję blaszki tłuszczem (wychodzą dwie po ok. 27 cm średnicy) i wykładam ciastem.
Piekę w 180 st przez 30 minut.
Miksuję ser ze śmietaną, białkiem, cukrem i budyniem śmietankowym.
Dodaję powoli wystudzoną kaszę jaglaną i mieszam.
Wylewam masę serową na spód (po połowie na każdy) i posypuje wiórkami kokosowymi.
Piekę jeszcze ok. 45 minut w 180 st.