Szybki sernik na zimno na biszkoptach w polewie

31 stycznia 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Ciastka biszkoptowe – (biszkopty) 2 opakowania
2 galaretki brzoskwiniowe,
400ml śmietany 30%,
1/2 kg sera białego – zmielić lub gotowy z wiaderka
2 śnieżki.
Mała puszka brzoskwiń w syropie
1/2 kostki masła.
Mleko do nasączenia biszkoptów (można użyć alkoholu)

sernik na biszkoptach

Polewa czekoladowa:

0,5 kostki margaryny,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżki wody.

wykonanie:

Biszkopty rozłożyć w tortownicy, lub w innej foremce i lekko nasączyć je mlekiem – skropić.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Kilka brzoskwiń z syropu lub mandarynki  pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać zmielony ser.
Gdy galaretka przestygnie dodać ją razem z brzoskwiniami do przygotowanej masy i wymieszać.
Odstawić do lekkiego stężenia.
Gdy pianka zacznie tężeć wyłożyć na biszkopty.
Na masę wyłożyć warstwę biszkoptów.
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i wodę.
Na małym ogniu połączyć składniki aby poswatała nie za gęsta polewa.