Udziec z indyka duszony w jabłkach i suszonych śliwkach | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Udziec z indyka duszony w jabłkach i suszonych śliwkach

1 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Pyszna propozycja dla smakoszy mięsa z indyka i połączeń owocowych smaków z mięsem: duszony udziec z indyka w jabłkach i suszonych śliwkach. Dobrze jest przygotować mięso dzień wcześniej, czyli namacerować je przyprawami i zostawić w lodówce na całą noc. Mięso przygotowuje się szybko, doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą. W przepisie użytko czerwoną cebulę, ale równie świetnie sprawdza się biała cebula. Podlewamy naszą potrawkę bulionem warzywnym lub wodą, ale koneserzy bardziej wyrazistych smaków mogą podlewać dania podczas duszenia czerwonym lub białym winem.

składniki:

dwie cebule czerwone

czosnek 4 ząbki

1,5 kg mięsa z indyka np. udziec

3 jabłka

10 suszonych śliwek

olej do smażenia

przyprawy: majeranek, pieprz, sól

bulion lub woda

przygotowanie:

Dzień wcześniej oprószyć mięso przyprawami, zostawić w lodówce.

Na oleju lub maśle klarowanym podsmażyć mięso pokrojone w mniejsze kawałki, dodać cebulę, czosnek, dodać pokrojone w cząstki jabłka.

Dusić przez około 10 minut. Dodać śliwki, podlać całość bulionem lub wodą, całość dusić około 1 godziny.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kurs na technika usług fryzjerskich…
Jak będą Ci potrzebne jakieś szkolenia, to polecam INOAR. Współpracują zarówno z nowicjuszami...
studia- co nosić i w czym
Plecaki są super. Teraz to nawet do pracy zdarza mi się zakładać plecak,...
Wasz wolny czas
Ale mam nadzieję, że nie kosztem odpoczynku. To prawda, dom jest miejscem, w którym...
Co jest zdrowsze - owoce czy warzyw…
Uwielbiam zieleninkę. :) Zauważcie, że nawet odrobina zielonego dodatku sprawia, że danie wygląda atrakcyjniej,...