Schabowe barbecue

13 grudnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię mięska ze smaczkiem  barbecue – tak sobie pomyślałam że na jesienny deszczyk ten smak będzie akurat.

Czas: 3- minut

Składniki :

  • 4 kotlety schabowe ( z kostką lub bez – jak kto lubi )
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 pełne łyżeczki sosu do barbecue ( BBQ )
  • 2 pełne łyżeczki majonezu
  • grubo mielony pieprz do doprawienia
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy Maggi w płynie
  • 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia

Kotlety ,,rozklepać ” tłuczkiem do mięsa. Posmarować z obu stron sosem barbecue zmieszanym z majonezem i posypać szczyptą pieprzu. Panierować w jajku i bułce tartej (raz lub 2 razy – jaką  panierkę kto lubi).

Rozgrzać na patelni olej i smażyć na nim kotlety na rumiano z obu stron.

Cebule obrać i pokroić w  piórka. Usmażyć na złoto na łyżce oleju.

Kotlety przełożyć do szerokiego garnka. Dodać masło, podsmażone cebule, wodę, szczyptę pieprzu i maggi. Przykryć i dusić na bardzo małym gazie przez 5 minut.

file1292846707