Schabowe barbecue
Artykuł zewnętrzny
Lubię mięska ze smaczkiem barbecue – tak sobie pomyślałam że na jesienny deszczyk ten smak będzie akurat.
Czas: 3- minut
Składniki :
- 4 kotlety schabowe ( z kostką lub bez – jak kto lubi )
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- 2 pełne łyżeczki sosu do barbecue ( BBQ )
- 2 pełne łyżeczki majonezu
- grubo mielony pieprz do doprawienia
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy Maggi w płynie
- 1/4 szklanki wody
- olej do smażenia
Kotlety ,,rozklepać ” tłuczkiem do mięsa. Posmarować z obu stron sosem barbecue zmieszanym z majonezem i posypać szczyptą pieprzu. Panierować w jajku i bułce tartej (raz lub 2 razy – jaką panierkę kto lubi).
Rozgrzać na patelni olej i smażyć na nim kotlety na rumiano z obu stron.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Usmażyć na złoto na łyżce oleju.
Kotlety przełożyć do szerokiego garnka. Dodać masło, podsmażone cebule, wodę, szczyptę pieprzu i maggi. Przykryć i dusić na bardzo małym gazie przez 5 minut.